eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Egy Roosevelt térrel kevesebb, eggyel meg több

Várhatóan áprilisban hoz döntést a Fővárosi Közgyűlés több budapesti közterület, például a Moszkva tér átnevezéséről. Összeállítás a napirenden lévő átnevezésekről.

 A Fővárosi Közgyűlésben 2001-ben vetődött fel először, hogy az 1951-ben elnevezett Moszkva tér visszakapja korábbi nevét, és ismét Széll Kálmán tér legyen. A közgyűlés 2001-ben leszavazta a javaslatot, amely idén év elején került ismét napirendre. Tarlós István főpolgármester februárban azt nyilatkozta: egy másik budapesti teret nevezne el Moszkváról.

A főváros ezután a főpolgármester javaslatára internetes szavazást tartott, melyik budapesti közterület kaphatná meg Elvis Presley nevét. A felajánlott 12 lehetőség közül a legtöbb voksot a Margit-híd budai hídfője melletti terület kapta, ám az ott található I. világháborús lengyel emlékmű, - tehát a közterület "erős lengyel kötődése" - miatt a Főváros inkább az Üllői út, Ferenc körút kereszteződését nevezi el az amerikai énekesről.

A Magyar Tudományos Akadémia elnökének indítványára Tarlós István főpolgármester javaslatot tett, hogy az V. kerületi Roosevelt teret nevezzék át Széchenyi (István) térré, míg a jelenlegi Szabadság tér - ahonnan Tarlós István a moszkvai polgármesterrel egyeztetve máshová szállíttatná át a szovjet emlékművet - lenne a Roosevelt tér.

Az indoklás szerint az egykori amerikai elnökről 1947-ben elnevezett téren álló Akadémia, az ott található Lánchíd, valamint az első dunai gőzhajóállomás mind Széchenyi István nevéhez kötődik, míg a jelenlegi Szabadság tér Roosevelt térre történő átnevezését az indokolja, hogy ott található az amerikai nagykövetség.

A Fővárosi Közgyűlés várhatóan áprilisban dönt a közterületek átnevezéséről. Arról azonban határozott, hogy a korábbi huszonöt év helyett már öt évvel a névadó halálát követően elnevezhetnek az elhunytról közterületet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×