eur:
401
usd:
366.68
bux:
74336.17
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Mi a legnépszerűbb karácsonyi ajándék Magyarországon?

Magyarországon is a ruházat és a kiegészítők a legnépszerűbb karácsonyi ajándék - derül ki a GfK Csoport és a Wall Street Journal Europe 2010 őszi, reprezentatív felméréséből.

Európai szinten a második legkedveltebb ajándék a játék, ezt követik a könyvek, majd a szépségápolási termékek. Élelmiszert és italt a válaszadók 16 százaléka vásárol ajándékba. Magyarországon a ruházati cikkek a legnépszerűbbek, második helyen a szépségápolási termékek, harmadikon a könyvek állnak, majd a játékok, ötödikként pedig az élelmiszerek és italok következnek.

A magyar lakosság háromnegyede legfeljebb mintegy 28 ezer forintot (100 eurót) tervez elkölteni karácsonyi ajándékokra az idén.

A vizsgált európai országok többségében magasabb összeget szánnak erre a célra. A megkérdezettek egynegyede 100 és 250 euró közötti összeget, 28 százalékuk 250 eurónál is többet szán vásárlásra, 47 százalékuk viszont kevesebb, mint száz eurót.

A felmérésben részt vevő magyarok közel fele várhatóan kevesebb pénzt fog költeni, mint három évvel ezelőtt, míg máshol ez az arány 38 százalék. A megkérdezett magyarok hét, az európaiak 14,5 százaléka szán többet idén karácsonyi ajándékozásra.

Az eredmények tanúsága szerint a válaszadók szeretnek mindent egy helyen elintézni, a leggyakrabban választott helyszínek a bevásárlóközpontok, áruházak, szuper- és hipermarketek: tízből hat európai itt szerzi be az ajándékokat. Másodikként a kisebb szaküzleteket, butikokat, ajándékboltokat jelölték meg - az európai, köztük a magyar válaszadók egyötöde sorolta magát ide -, ez szinte változatlan 2007-hez képest. Egyes országokban a tíz százalékot is eléri az internetes vásárlók aránya, Magyarországon mindössze két százalék él ezzel a lehetőséggel. A magyarok kilenc százaléka szívesen vásárol utcai kereskedőktől, illetve különböző karácsonyi vásárokban.

A GfK Csoport és a Wall Street Journal Europe 16 országban végezte a felmérést. A kutatás Belgiumra, Brazíliára, Bulgáriára, Csehországra, Nagy-Britanniára, Franciaországra, Hollandiára, Indiára, Kolumbiára, Magyarországra, Olaszországra, Portugáliára, Romániára, Spanyolországra, Svédországra és az Egyesült Államokra terjedt ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Helyzetjelentés Floridából: bajba jutott magyarok jelentkezését várja a tiszteletbeli konzul

A hurrikán után most a tornádóktól tartanak Florida lakói – mondta Pazaurek Piros tiszteletbeli konzul, aki a Hungarian Hub elnevezésű nonprofit szervezet elnökeként az amerikai magyarok összefogásáról is beszámolt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Meredeken emelkedik az olaj ára

Meredeken emelkedik az olaj ára

Ázsiában nagy emelkedést láthattunk a kínai és hongkongi piacokon is, ezt követően Európában kivártak a befektetők a délutáni amerikai munkaerőpiaci és inflációs adatok előtt. A vártnál magasabb inflációs adat délután Európában és az USA-ban is negatív piaci reakciót váltott ki, mivel azt a narratívát erősítette, hogy a kamatcsökkentési ciklus lassabb lehet a korábban vártnál. Ma viszont nem csak külföldön, hanem Magyarországon is érkezett fontos inflációs adat: az egy évre visszatekintő áremelkedés 3 százalékos volt, vagyis három és fél év után elérte a jegybanki célt. Csütörtökön a nyugat-európai részvénypiacok mérsékelten estek, a magyar tőzsde viszont felülteljesítő volt, és mérsékelten emelkedett. Az olajár meredeken emelkedett, a befektetők az izraeli-iráni konfliktus és a Milton hurrikán lehetséges hatásait árazzák.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×