eur:
399.06
usd:
364.72
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Hogyan lehet napi 275 forintból egészségeset enni?

Napi egy euró (275 forint) is elegendő az egészséges táplálkozáshoz - állítja egy szlovén gyógyszerész, aki az általa kipróbált módszert most a nagyvilággal is szeretné megosztani.

Ales Cerin saját magán próbálta ki, miként lehet olcsón, de egészségesen étkezni. A két hónappal ezelőtt kezdődött teszt során naponta átlagosan egy eurót és egy centet költött élelmiszerre, jóllehet ezt csak úgy tudta elérni, hogy a saját kertjében termesztett almát, póréhagymát, babot, salátát és egyéb zöldséget fogyasztotta.

A hét végéig tartó kísérlettel arra próbált választ találni, hogy az élelmiszervásárlásra fordított összeget lehet-e csökkenteni, hogy közben az egészséges ételekről se kelljen lemondani.

"A nyugati társadalmak túlzásba vitt fogyasztását szeretném megváltoztatni, hogy megmutatom, valójában mennyire lenne csak szükség" - magyarázta a gyógyszerész, hozzátéve, hogy abszurd dolognak tartja a nyugati társadalmak kalóriacsökkentési törekvéseit, míg a világ többi részének a kalóriák növelése okoz gondot.

Cerin az önkéntes megszorítások miatt általában csak vizet, gyógyteát vagy a közeli farmon vásárolt tejet ivott. A zöldtea viszont már nem fért bele a költségvetésbe csakúgy, mint a sajtok, amelyek szintén ritkán kerültek az asztalára. Kiadásait házi készítésű joghurttal és müzlivel, illetve saját sütésű kenyérrel csökkentette. Az őszi diétájában fontos kellék volt a szelídgesztenye, amelyet a szülei házához közeli erdőben szedett.

Két hónap alatt négy kilogrammot fogyott, de csakis azért, mert az étrendje mellett aktív életmódján nem változtatott. A "diéta" alatt is naponta biciklizett és hetente háromszor kocogott.

A gyógyszerész saját számításai szerint a fejlett nyugati társadalmak tagjai négyszázszor többet költenek élelmiszerre, mint azok, akik a fejlődő országokban élnek. És ha mindenki annyit fogyasztana, mint a nyugat, a megfelelő mennyiséget csak egy hatszor nagyobb Földön lehetne csak megtermelni - mutatott rá.

Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×