eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Milyen oltással védekezzünk a vírusok ellen?

Novembertől márciusig tart általában az influenzaszezon, amelynek tetőpontja az év végén, vagy a jövő év elején lehet. Arról, hogy milyen oltással védekezzünk a vírusok ellen, mennyibe kerül a vakcina és kinek javasolt a beadás, a következőkben olvashat.

 A szezonális influenza mellett tavaly megjelent az új influenza vírusa is, amely világjárványt okozott. Akkor külön védőoltás volt a H1N1-es vírus ellen, így aki a szezonális és az új influenza vírusa ellen is kérte a védőoltást, az két készítményért és két oltás beadásáért fizetett.

Ma már a szezonális influenzavakcina tartalmazza az új influenza elölt vírusát, az idei szezonban is ez lesz a domináns, sőt még két másikat is, amelyek gyorsan terjedtek máshol, így pl. az Egyesült Államokban. A magyar kormány ez utóbbi készítményből 1,3millió adagot biztosít a lakosságnak. Ennek ára 2-3 ezer forint.

Bonyolítja a helyzetet, hogy tavaly Magyarországon gyártottak kizárólag a H1N1 ellen védelmet nyújtó készítményt. Ezekből a vakcinákból 1,2 tized millió adag maradt meg, a szavatosságot meghosszabbították és a Fluval P vakcinákat mindenki számára térítésmentessé tették, így ezekhez is hozzá lehet jutni.

A szezonális és új influenza ellen is védelmet adó készítményt a szakemberek különösen ajánlják a várandósoknak, vagy azoknak, akik tervezik a gyermekvállalást. Fokozottan veszélyeztetettek a krónikus betegek, a 65 év feletti egészségesek, az egészségügyben, oktatásban, szociális intézményekben dolgozók. Õk mindannyian ingyen kaphatják meg az oltóanyagot. A hat hónaposnál idősebb, de három évesnél fiatalabb gyermekeknek a kormány ötezer adag, speciális oltóanyagot biztosít.

Nem olthatók viszont, akiknek életet veszélyeztető tojásallergiája van, és azok sem, akiknél korábban az oltás allergiás reakciót váltott ki. A háziorvosok felhívják a figyelmet arra, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed, így minden olyan hely kedvez a betegségnek, ahol sok ember megfordul. A védőoltás patikákban és a háziorvosi rendelőkben is kérhető, a védettség az oltás beadása után két héttel alakul ki.

Az ÁNTSZ adatai szerint az új típusú influenza megjelenése óta Magyarországon 132 ember halála hozható összefüggésbe a H1N1-es vírussal. A szakemberek ugyanakkor a tavalyihoz hasonló vagy annál gyengébb influenzajárványra számítanak idén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×