eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A villásreggeli veszélyezteti a férfiak termékenységét

Amerikai kutatók szerint a telített zsírsavakban gazdag étrend csökkentheti a férfiaknál az esélyét, hogy apává váljanak.

A hagyományos angol reggeli többek között tükörtojásból, sült szalonnából és kolbászból, paradicsomos babból, sült krumpliból és pirítósból áll. Az amerikai Harvard Medical School kutatói szerint az ehhez hasonló ételek a férfiaknál - legyenek soványak vagy kövérek - közel felére csökkenthetik a spermaszámot.

A kutatók 91 férfit vizsgáltak. Megkérdezték tőlük, milyen gyakran esznek bizonyos ételeket, milyen olajat használnak főzéskor és sütéskor, valamint hogy milyen típusú margarint fogyasztanak. A férfiak közül 21 esetében azt is nézték, hogy spermájukban és ondójukban mennyi a zsírsav.

Azt találták, hogy a spermakoncentráció csökkenése kapcsolatban áll az étrenddel azoknál, akiknek telített és monotelítetlen zsírban gazdag volt az étrendjük.

Összességében napi kalóriabevitelük 13 százalékát tette ki a telített zsír azoknál, akik a legtöbbet fogyasztották belőle, akik pedig a legkevesebbet, azoknál csak 8 százalék volt az arány. Azoknak, akik a legtöbb telített zsírt fogyasztották, 41 százalékkal kevesebb spermájuk volt.

Dr. Jill Attaman, a kutatás vezetője hangsúlyozta: az étrend elsősorban azoknál a férfiaknál van hatással a termékenységre, akiknek eleve alacsony a spermaszámuk.  A politelítetlen zsírsavak (főleg a halolajban található omega-6 és omega-3) viszont elősegítik a spermamozgást és -fejlődést.

A Sheffieldi Egyetem brit kutatója a Daily Telegraph lapnak a vizsgálat kapcsán úgy nyilatkozott, kevés szó esik arról, hogy gyakran a férfi meddősége az oka annak, hogy a nő nem esik teherbe. A szakemberhez forduló párok legalább felénél a férfi spermáival van a gond - érzékeltette a problémát Dr. Allan Pacey.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×