eur:
401.44
usd:
365.91
bux:
73411.75
2024. október 7. hétfő Amália

Lavina sodorta el a magyar Himalája-expedíció serpáit

Visszaérkezett az előretolt alaptáborba Wetzl Péter, Gál László és Horváth Tibor a 4910 méteren lévő alaptáborból, így újra együtt a Cso-Ojura készülő magyar csapat. Wetzl Péter szeptember 5-én indult a Himalájába, hogy megmássza a világ hatodik legmagasabb pontját, majd lesíeljen a hegycsúcsról. Kollár Lajos, az expedíció vezetője kedden azt jelentette, hogy 7900 méter magasan lavina sodort el hat serpát, egyikük állapota életveszélyes. Több expedíció is csomagol, sőt már el is hagyta az alaptábort.

Wetzl Péter két társával együtt a tervezett időben elérte az alaptábort, ahol csatlakoztak a Kollár Lajos vezette Magyarok a világ nyolcezresein expedícióhoz.

Azóta a kedvezőtlen időjárás nehezíti dolgukat, az eredeti elképzelés nem kivitelezhető a lavinaveszélyes hóviszonyok miatt, hiszen a sível komoly, újabb lavinaszakaszok indíthatók el - közölte a túra kommunikációjával megbízott cég.

A szeptember 28-i alaptábori konferencia szerint a Cso-Oju ebben az őszi szezonban nem mászható, és a magyar csapat is arra hajlik, hogy elfogadja ezt a véleményt. A vélekedést az is alátámasztja, hogy az idei nagyszámú expedíció ellenére a fix köteleket kirakó serpákon kívül még senki sem járt a III. számú magashegyi táborban. Kollár Lajos, az expedíció vezetője telefonon beszélt a Klein Dávid-Ács Zoltán párossal is, akik a 8013 méter magas Sisa Pangma megmászását tervezik. Elmondásuk szerint hasonló problémákkal küzdenek ott is.

Kollár Lajos keddi jelentéséből kiderül, hogy szeptember 27-én, 7900 méter magasan lavina sodort el hat serpát, egyikük állapota életveszélyes. Több expedíció is csomagol, sőt már el is hagyta az alaptábort. Folyamatos a leköltözés, a teherhordók ürítik ki a hegyet. "Ennek ellenére a magyar csapat holnap reggel elindul az I. számú, délután pedig a II. számú táborba szemrevételezni a helyzetet, esetleges kiskaput találni a továbbjutásra.

Mindezeket egybevéve nagyon kétesélyes a további munka" - adta hírül Kollár Lajos. Wetzl Péter azt írta, hogy két serpacsoport próbált feljutni a csúcsra, de mind a két csapatot levitte a lavina, amely ugyan áldozatokat nem követelt, a további próbálkozásokat azonban megbénította. Már több expedíció levonult és lehet, hogy ebben a mászási szezonban a hegy nem enged mászót a csúcsára. Holnap felmennek sí nélkül, és valószínűleg lebontják a táborokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×