A bangkoki önkormányzat, a thai élelmiszer- és gyógyszerminősítő hatóság és más egészségügyi szervek augusztus folyamán vizsgáltatták meg 38 bangkoki árus termékeit.
Az eredmények szerint a 153 szemre vételezett minta 67 százalékában volt a határértéknél magasabb a koliform baktériumok mennyisége, 40 százalékuk pedig gombaellenes szereket, például szalicilsavat tartalmazott. Az is kiderült, hogy a guajávák zöld és a mangószeletek világossárga színét gyakran veszélyesnek minősített vegyszerekkel tartják élénken.
A miniszterelnöki hivatal a vizsgálat eredményeire válaszul a napokban egyhónapos kampányt indított, amelynek révén arra próbálják rávenni az árusokat és beszállítóikat, hogy javítsák a higiénés viszonyokat, és biztonságos, tiszta gyümölcsöket kínáljanak.
A meggyőzés egyik fontos eszköze a kemény szankció: a kampány végére újabb ellenőrzést harangoztak be, amelyen ha valaki megbukik, akár kétéves börtönbüntetéssel és 20 ezer bát (140 ezer forint) pénzbírsággal is sújthatják. Bangkokban egy görögdinnye- vagy ananászszeletekkel megtömött nagyobb fajta zacskó 10 bát (70 forint) körüli összegbe, egy guajávákkal teli 25 bátba (175 forint) kerül.
A hatóságok arra intik a fogyasztókat, győződjenek meg róla, hogy az árus műanyag kesztyűt visel és rozsdamentes acél vágódeszkát használ. Utóbbiakat könnyebb tisztítani, ezért kisebb a szennyeződés veszélye.
Az erősen szennyezett gyümölcsök hasmenést, hányingert, lázat okozhatnak, amelyek súlyos esetben akár halálhoz is vezethetnek.
Ezeken a telefonokon hivatalosan belehallgathat a magánbeszélgetésekbe a Google programja