INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Újabb front hoz változást az időjárásban

Infostart / InfoRádió
Kánikula és nagyon erős, 7,5-ös UV-B sugárzás várható hétfőn a déli órákban - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Vadász Vilmos az InfoRádiónak elmondta: a hét közepén érkező hidegfront hoz majd némi enyhülést az időjárásban.

Nagy meleg és sok napsütés jellemzi a hétfői nap időjárását; gomolyfelhők csak délután képződhetnek, esni azonban várhatóan nem fog. A szél is gyenge marad, csak a Kisalföldön lehetnek erősebb lökések - mondta az InfoRádió által megkérdezett meteorológus.

Vadász Vilmos arra figyelmeztetett, hogy UV-B riasztást adott ki az Országos Meeteorológiai Szolgálat, mivel a sugárzás hétfőn és kedden a dél körüli órákban eléri majd a 7,5-es értéket. Ez már nagyon erősnek számít, ilyenkor az érzékeny bőrűek akár húsz perc alatt leéghetnek.

A hét közepén egy nyugat felől érkező hidegfront hatására csökkenni kezd a hőmérséklet és egyre több helyen lesz zápor, zivatar. A keleti területeken ugyanakkor még sokat süt majd a nap és igazi kánikula lesz.

Szerdán már keleten lesz több csapadék, nyugaton viszont már több-kevesebb napsütés várható, a hőmérséklet 23-28 fok körül alakul - tette hozzá az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

A továbbiakban jócskán lesz napsütés, ha nem is zavartalan: a délutánra megnövekvő gomolyfelhőzetből csütörtökön főleg a keleti országrészben, pénteken másutt is lehet több felé zápor, zivatar, de az ország nagy részén már nem valószínű eső.

A hőmérséklet pár fokkal magasabb lesz a mostaninál, de sehol sem emelkedik 30 fok fölé, a kánikula tehát egyelőre nem tér vissza - mondta Vadász Vilmos.

Hanganyag: Gál Ildikó


A címlapról ajánljuk