eur:
394.72
usd:
370.35
bux:
65325.36
2024. április 19. péntek Emma

Nem érdemes kockáztatni - bőrrákhoz vezethet a leégés

Minél korábbi életkorban és minél többször égünk le, annál valószínűbb, hogy valamilyen bőrdaganat alakul ki a szervezetünkben - mondta az InfoRádiónak az Országos Környezet-egészségügyi Intézet igazgató-helyettes főorvosa annak kapcsán, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki a nagyon erős UV-B-sugárzás miatt.

Páldy Anna hangsúlyozta: olyan napokon, amikor ennyire erős a sugárzás, 11 és 15 óra között lehetőleg ne menjünk a napra, ha viszont mégsem tudjuk ezt elkerülni, testünk ruhával nem fedett részeit mindenképpen kenjük be legalább 15-ös faktorszámú napvédő krémmel. A nagy energiájú sugárzás ugyanis alapvetően roncsolja a DNS-t, és nemcsak a bőrt, hanem a szemet is károsíthatja.

A fájdalmas, vörös bőrpír helyén idővel szeplők, anyajegyek alakulhatnak ki, amelyekből az évek során melanóma, festékes bőrdaganat alakulhat ki. Ez rendkívül veszélyes betegség, amely, ha nem kezelik, egy-két éven belül halálhoz vezethet - magyarázta Páldy Anna. A szakértő azt javasolja: ha észrevesszük, hogy valamelyik anyajegyünk nőni, vérezni kezd, vagy kifekélyesedik, azonnal forduljunk orvoshoz.

Az erős UV-B-sugarak emellett a szemet is károsíthatják: a szemlencsét elérő sugarak szürkehályogot, a szemhéjon, a szemrés körül vagy akár magában a szemben pedig daganat kialakulását okozhatják - mondta Páldy Anna, megjegyezve: ajánlott tehát megfelelő védettséget nyújtó napszemüveget viselni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat akkor ad ki riasztást, ha az UV-B-sugárzás értéke eléri vagy meghaladja a 7,5-ös indexértéket - ez már nagyon erősnek számít. Ilyenkor az érzékeny bőrűek akár húsz perc alatt leéghetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×