eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ne egyen kettő helyett, ha várandós!

Nem helyes az a tanács a terhes nők számára, hogy kettő helyett egyenek - figyelmeztet egy brit szervezet, amely szerint a terhesség alatt felszedett plusz kilók veszélyt jelentnek az anyára és a magzatra is.

Nyugodtan ehet kettő helyett! - ez az általános tanács a várandós nők számára, akik általában meg is fogadják ezt, és alaposan elhíznak a terhesség kilenc hónapja alatt. Egy, a brit kormányhoz közel álló szervezet azonban hangsúlyozza: komoly kockázatai lehetnek annak, ha a terhes nők az átlagosnál jóval többet esznek.

A National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) szakértői szerint a várandós nők közel fele túlsúlyos vagy elhízott, ezzel pedig nemcsak saját, de magzatuk egészségét is kockára teszik. Vérrögképződés, magas vérnyomás, koraszülés, halva születés - ezek a legnagyobb veszélyei a plusz kilóknak.

Tanulmányukban azt tanácsolják a kismamáknak, hogy végezzenek napi 30 perc mérsékelt mozgást (sétáljanak, ússzanak, kerékpározzanak), egyenek reggelit, hogy később ne csábuljanak el egészségtelen harapnivalókra, és szülés után hat hónappal kezdjék el leadni a terhesség alatt felszedett felesleges kilókat.

A háziorvosoknak a túlsúlyos nőket családalapítás előtt figyelmeztetniük kell az elhízás veszélyeire, sőt már az iskolában fel kell hívni erre a problémára a lányok figyelmét - állítja a NICE, amelynek ajánlása szerint a várandós nőknek nem kell a normálisnál többet enniük, amíg elérik az utolsó három hónapot. Akkor is csak napi 200 kalóriával (ami két banánnak vagy egy tejeskávénak felel meg) érdemes többet fogyasztani.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×