Az utóbbi napokban, a sajtóban több olyan híradás jelent meg, amely azt állította, hogy egyes ásványvizek ártalmasak, minőségük nem megfelelő, összetevőik mennyisége meghaladja a megengedett határértékeket, s így fogyasztásuk egészségügyi kockázatokat jelenthet - emlékeztet a szövetség közleménye.
A boltokban kapható természetes ásványvizek - ahogy nevük is mutatja - természetes élelmiszerek, eredeti állapotukban kerülnek a palackba, nem pedig valamilyen technológiai eljárás, recept alapján készülnek. Ennek következtében - ahogyan azt az ásványvizekre vonatkozó rendelet is lehetővé teszi - összetételük a természetes ingadozás határain belül akár 20 százalékkal is változhat.
A magyarországi ásványvizek minőségét szavatolja, hogy csak az a víz nevezhető természetes ásványvíznek, amelyet az illetékes hatóság ásványvízként elismer. Ha a víz összetétele nem felel meg az előírásoknak, akkor a termék nem kapja meg a "természetes ásványvíz" elismerést. Az ásványvízként elismert termékek összetétele tehát biztosan megfelelő, és semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelent.
Szintén a fogyasztók biztonságát szolgálja, hogy az ásványvizek összetevőire vonatkozó határértékeket olyan nagy biztonsággal határozzák meg a jogszabályok, hogy az ásványvizek még abban az esetben sem jelentenek egészségügyi kockázatot, ha egyes összetevők mennyisége - a természetes ingadozás következtében - esetenként meghaladja a megengedett határértékeket.
Mindezeket figyelembe véve, megnyugtatunk minden fogyasztót, hogy a magyarországi piacon lévő ásványvizek minden korlátozás és kockázat nélkül fogyaszthatóak - hangsúlyozza közleményében a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács.