eur:
400.38
usd:
362.85
bux:
73059.71
2024. október 3. csütörtök Helga

Vigyázat, így csaphatják be a külföldi nyaraláskor!

Minden évben több ezer nyaraló esik csalók áldozatává. Pórul járhatunk, ha taxiba ülünk, vagy valamelyik helyi nevezetességet látogatjuk meg. A Pénzcentrum.hu összegyűjtött néhány tippet, hogyan kerüljük el a kellemetlenségeket.

Olaszországban rengeteg hamis márkás holmit próbálnak a turistáknak eladni, amivel vigyázni kell, ugyanis nem csak az eladót, de a vásárlót is komoly bírsággal sújthatják. A Rómába utazóknak érdemes utánanézniük annak is, hogy melyik múzeumba, vagy egyéb látványosságért kell belépőt fizetni, több olyan hír is napvilágot látott ugyanis, hogy idegenvezetők, sőt utazási irodák is elkérnek olyan nevezetességek megtekintéséért pénzt, ami egyébként ingyenesen látogatható - olvasható a Pénzcentrum.hu oldalán.

Görögországban az autóval utazóknak érdemes különösen ébernek lenniük, ugyanis nem egyszer fordult már elő olyan eset, hogy illegális bevándorló próbált az autóban elrejtőzni titokban, vagy éppen magát stopposnak álcázva. Lakókocsival, vagy utánfutóval utazók ezért soha ne hagyják őrizetlenül járművüket, hazafelé pedig érdemes kétszer is átnézni mindent, nehogy a határon kerüljünk kellemetlen helyzetbe.

A bolgár utakon is lehet csalókkal találkozni, akik magukat rendőröknek kiadva, állítólagos közlekedési vétség miatt helyszíni bírságot vetnek ki. Ez valódi, ám korrupt rendőrökkel találkozva is megtörténhet. Ilyen esetben érdemes valamilyen igazolvány után érdeklődni, és azt kérni, hogy igazolják magukat. A bolgár rendőrök közlekedési vétség esetén szinte soha nem fizettetnek helyszínen bírságot, ha mégis előfordulna ilyen eset, utólag a bolgár belügyminisztériumhoz érdemes fordulni. Az alábbi oldalon panaszt tehetünk, a hivatalos személy nevének, rangjának, az őt foglalkoztató szerv nevének megadásával.

A turistáktól hemzsegő városrészekben gyakran előfordul, hogy éttermek, de még magánklinikák is taxisokkal szövetkezve próbálnak külföldi vendégeket, pácienseket toborozni. A taxisok saját malmukra is hajtják a vizet, gyakran próbálnak magasabb tarifát elkérni, hétvégi, vagy éjszakai díjakon furikázva a városban. Érdemes minden esetben nagyobb, ismert társasággal utazni, ezeket szinte minden útikönyv felsorolja már.

Alapszabály az is, hogy az utcai felfordulások, vagy túlzsúfoltság esetén ügyeljünk értékeinkre, mert bizony a zsebtolvajokkal még Nyugat-Európa nagyvárosaiban is találkozhatunk. A legjobb, ha testünkön, például övtáskában tartjuk pénztárcánkat, iratainkat, ezek elvesztése ugyanis ige n kellemetlen tortúrát von maga után.

Címlapról ajánljuk

Egészen új rakétákkal támadta Irán Izraelt, de a fegyverek látványos kudarcot vallottak

Az InfoRádónak nyilatkozó Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő elmondta, hogy a még tesztelés alatt álló rakéták 12-15 perc alatt képesek elérni Izraelt. Ennél nagyobb eredményt azonban egyelőre nem tudtak felmutatni az irániak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Egymás után kongatják a vészharangot, nagy baj van az európai autógyártóknál

Egymás után kongatják a vészharangot, nagy baj van az európai autógyártóknál

Jelentős kihívásokkal kell szembenézniük az európai autógyártóknak, ami abból is tükröződik, hogy az éves előrejelzéseiket egymás után vágják vissza ezek a cégek. Az elmúlt hetekben-hónapokban annyi profit warning érkezett, hogy lassan már tényleg nem marad olyan európai gyártó, aki ne kényszerült volna a tervei visszafogására. Az elektromos átállás már alapvetően is az autóipar történetének egyik legnagyobb változását hozta el, de a helyzetet tovább bonyolítja a kihívásokkal teli makrokörnyezet, a kínai piacon való helytállás nehézségei, és az újonnan megjelenő szereplők által támasztott verseny.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×