eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Mit tegyünk, ha elkap a hasmenés?

Számtalan oka lehet annak, ha a kellemetlen hasmenéssel kell megküzdenünk. Mitől alakulhat ki, mit ajánlatos ilyenkor enni, inni, mikor kell orvoshoz fordulni? Ezekre a kérdésekre válaszol a szakértő.

A gyakori székelési ingernek - amellyel együtt jár a széklet állagának, színének változása is - számtalan egyértelmű és kevésbé kézenfekvő oka lehet - magyarázza Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gyermekorvosa, gasztroenterológus.

Az előbbiek közé tartoznak a vírus vagy baktérium okozta gyomor- vagy bélfertőzések, az ételmérgezések, hashajtók túlzott fogyasztása, emésztési és felszívódási zavarok, egyes betegségek, amelyek leginkább a vékony- és a vastagbelet, vagy a májat-, a hasnyálmirigyet érintik.

Ugyanakkor kevésbé köztudott, hogy egyes gyógyszereknek is lehet ilyen mellékhatása, például antibiotikumoknak, vízhajtóknak. A szorbittartalmú (diabetikus) élelmiszerek, illetve az alkohol gyakori fogyasztása is okozhat hasmenést.

Nyáron sűrűn ránk törhet a kellemetlen panasz utazás közben , és nem csak az egyes külföldi országok higiéniás viszonyai miatt, de az utazással együtt járó stressz miatt is. Ugyanezt tapasztalhatják a vizsgázók, felvételizők, szintén a szorongás, a feszült idegállapot eredményeként.

Teendők egyszerű hasmenés esetén

Egy egyszerű gyomorrontás esetén a diétás szempontok betartásával néhány nap alatt tünetmentesekké válhatunk. Hagyjuk, hogy a kóros béltartalom kiürüljön, ne terheljük a szervezetet tartalmasabb étkezésekkel, csökkentsük a bél munkáját. A legfontosabb, hogy folyamatosan pótoljuk a szervezet folyadék- és elektrolit veszteségét. A diéta ajánlatos, de szomjazni nem szabad.

A gyógyszertárakban kaphatók hasmenés esetére ajánlott elektrolit-készítmények, de kitűnően megfelel a cukros tea, az ásványvíz, a limonádé is, és szóba jöhet a megfőzött sárgarépa, fehérrépa leszűrt, megsózott vize. Hasmenés esetén a rostos levek kerülendők.

Nem szabad szigorúan koplalni, inkább kevés diétás érdemes fogyasztani. Ehetünk főtt burgonyát, rizst, sárgarépát, banánt, ropit, sós kekszet, de később ezt bővíthetjük zöldség-, vagy húslevessel, köménymagos rántott levessel, főtt csirkehússal. Édesség helyett inkább enyhe sózást alkalmazzunk.

A jól megmosott almát reszeljük le, ugyanis pektintartalmának gyulladást csökkentő hatása van és segít kiüríteni a szervezetből a toxikus anyagokat.

Néhány napig kerüljük a túl zsíros, fűszeres ételeket, és ne próbálkozzunk tejjel, tejtermékkel. A tünetek múlása után egy hétig még ajánlatos elkerülni az apró magvas gyümölcsöket, a füstölt húsokat, a tejfölt, a tejszínt, az erős rostos főzelékeket - mindez megkönnyíti a szervezet regenerálódását.

A Rotavítus enteritis megelőzésében, de főleg hasmenés után próbálkozhatunk gyógyszertárban kapható probiotikumokkal, ez ügyben előzetesen kérjük ki a kezelőorvos tanácsát. (Ezek a készítmények hasznosan lehetnek antibiotikus kezelés alatt és utána is.)

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a makacs hasmenés két napnál tovább tart, és más tünetek is jelentkeznek, mint például hőemelkedés, láz, gyomorfájdalmak, fejfájás, hidegrázás, akkor mindenképpen keressük fel az orvost, hogy minél előbb kiderülhessen a háttérben álló ok.

Gyermekeknél azonban nem szabad napokig várni. Addig nincs komolyabb baj, amíg a gyerek éber, szomjas, a nyálkahártyája nedves, és a vizeletmennyisége normális, ilyenkor a leghangsúlyosabb a folyadék- és sópótlás. Fontos tudni, hogy náluk a koplaltatás káros, és a hasfogók használata sem tanácsos.

A gyerekeknél (csakúgy, mint az időseknél) a legnagyobb veszély a kiszáradásban rejlik. Amennyiben a gyerek a hasmenés alatt aluszékony, száraz a nyálkahártyája, alig van vizelete, a szeme beesett, és nem tudjuk a folyadékot pótolni, azonnal forduljunk orvoshoz. Tegyünk így akkor is, ha a hasmenés vizes, fecskendező, esetleg véres, ha hányás is csatlakozik hozzá, vagy a gyereknek van valamilyen alapbetegsége.

Ha idegenben ér a baj

Amennyiben külföldön vagyunk, és tudjuk, hogy a csapvíz nem iható, tartsuk be az alapvető higiéniás szabályokat: fogyasszunk palackozott vizet, még fogmosáshoz is; ne kérjünk jégkockát; hámozható gyümölcsöt együnk; vegyük figyelembe, hogy a saláták megmosásakor is kerülhet fertőzés a zöldségre; legyen nálunk hasmenés esetén alkalmazható gyógyszer.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×