eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Kilenc étel, ami segíthet elmulasztani a kínzó fejfájást

Amikor lecsap a fejfájás, szeretnénk minél hamarabb megszabadulni tőle, sokan azonban ódzkodnak a fájdalomcsillapító szerek szedésétől. Jó tudni, hogy vannak olyan ételek, amelyek segíthetnek.

Hatásos lehet a fejfájás, főleg a másnaposság miatti sajgás csillapítására a héjában sült burgonya. Az alkohol vizet von el a szervezetből, ahonnan emiatt más fontos anyagok, például elektrolitok is távoznak. Ezeket - így az idegrendszer és az izmok megfelelő működéséhez szükséges potassziumot - pótolni kell, ebben segíthet a krumpli.

A fejfájás oka igen gyakran a kiszáradás, ezért ha hasogat, egyen inkább előbb valamilyen lédús gyümölcsöt vagy zöldséget ahelyett, hogy rögtön bedobna egy fájdalomcsillapítót. A szervezet vízháztartásának helyreállításában segíthet például a görögdinnye, amelynek levében olyan létfontosságú ásványi anyagok is megtalálhatók, mint a magnézium, amely segíthet enyhíteni a fájdalmat.

Olykor a kávé is segíthet, de fontos a mértékletesség. Az alkoholfogyasztás hatására kitágulnak az erek, emiatt még jobban fájhat a fej, a koffein azonban érszűkítő hatású, ezért tehet jót egy csésze kávé, ha macskajajjal ébredünk. Nem szabad azonban túl sokat inni belőle, mert nagy mennyiségben csökkenti a szervezetben lévő víz mennyiségét, és végső soron súlyosbíthatja is a fejfájást.

A kevés szénhidrátot fogyasztóknak gyakrabban fájhat a fejük, mivel a diéta miatt hamar a szervezet hamar felhasználja a megfelelő agyműködéshez szükséges glikogéntartalékokat (a szőlőcukor, azaz glükóz poliszacharidja). Ez folyadékvesztéssel is jár, ami hozzájárulhat a kiszáradáshoz, és így a fejfájás kialakulásához. Ha sajog, érdemes lehet olyasmit enni, ami egészséges, mégis szénhidrátban gazdag. Ilyen például a teljes kiőrlésű gabonából sütött kenyér, a zabkása, a gyümölcsök vagy a joghurt.

A magnézium megelőzni is segíthet a fejfájást, ezért a migrénnel küzdőknek érdemes lehet többet fogyasztani olyan élelmiszerekből, amelyek nagy mennyiségben tartalmazzák ezt az ásványi anyagot. Ilyen például a banán, a mandula, az aszalt sárgabarack, a kesudió, a barnarizs és a hüvelyesek.

A fűszeres ételek is segíthetnek csillapítani a fejfájást akkor, ha az nátha miatt alakul ki. Ebben az esetben a csípős falatok hatására kitisztulnak a légutak, és enyhülhet a fájdalom.

A magnézium mellett a kalcium is igen fontos a szervezet számára: ez az ásványi anyag is elengedhetetlen az agy megfelelő működéséhez, a hiányát pedig fejfájás is jelezheti. Érdemes lehet ilyenkor joghurtot fogyasztani - lehetőleg görögöt, és olyat, amelyben nincs hozzáadott cukor.

Menstruáció idején is sokaknál jelentkezik fejfájás, ilyenkor érdemes lehet az ösztrogénszintet stabilizáló E-vitaminban gazdag szezámmagot enni akár salátára, akár zabkására, akár sültekre szórva. A szezámmag javítja a keringést is, ami ugyancsak enyhítheti a fájdalmat.

A spenótot lehet szeretni vagy utálni, de az biztos, hogy akárcsak a fentebb felsorolt ételek, segíthet csillapítani a fejfájást azzal, hogy csökkentheti a vérnyomást, és hatásos lehet a másnaposság ellen is. Ehhez azonban nyersen, salátaként érdemes elfogyasztani a spenótleveleket.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×