eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Legjobban a munkanélküliségtől félünk

A munkanélküliség miatt aggódnak leginkább az európai államok polgárai - derült ki a GfK "Európai Kihívások 2010" nemzetközi felméréséből. Emellett leginkább gazdasági problémáktól, így az inflációtól és a stabilitás hiányától tartanak még az európai emberek.

A munkaerő-piaci helyzet továbbra is a legégetőbb kérdés az európai nemzetek számára. A GfK Association felmérésében résztvevő tizenegy ország közül nyolc országban a munkanélküliségtől tartanak leginkább. Ezt követi az árak és a vásárlóerő alakulása, valamint a gazdasági stabilitás miatti aggodalom. Habár a jelenlegi gazdasági helyzetet kevésbé tartják aggasztónak, ez még mindig harmadik helyen szerepel a leggyorsabban megoldandó európai problémák listáján - derül ki a Gfk közleményéből.

Az európai lista élén most is és a múltban is a munkanélküliséghez kapcsolódó aggodalmak állnak. Idén az európaiak 43 százaléka fejezte ki aggodalmát; ez négy százalékpontos emelkedés a 2009-es adathoz képest. A problémát különösen súlyosnak tartják Spanyolországban, ahol a népesség háromnegyede aggódik a munkaerő-piaci helyzet miatt.

Ausztriában és Lengyelországban 43 százalék - az európai átlag - gondolja úgy, hogy a munkaerő-piac helyzetének javulnia kell, míg Svédországban és Belgiumban a lakosság harmada ért egyet ezzel az állítással. Az Egyesült Királyság és Hollandia zárja a sort 16 és 8 százalékos eredményekkel.

Az infláció miatt főképp az oroszok aggódnak

A 22 százalékról 18 százalékra történt enyhe csökkenés ellenére az árak és a vásárlóerő alakulása miatti aggodalom az előző évi harmadik helyről idén a második helyre került a leggyorsabban megoldásra váró problémák listáján. Az infláció miatt főleg Oroszországban aggódnak, ahol európai összehasonlításban az infláció nagyon magas.

Franciaországban és Németországban a népesség mintegy negyede volt nyugtalan csökkenő vásárlóereje miatt, míg Lengyelországban a népesség 16 százaléka gondolja úgy, hogy valamilyen lépést kell tenni. Ellenben a spanyolországi és svédországi két százalékos, és az Egyesült Királyságbeli és hollandiai három százalékos arány azt mutatja, ezen országok állampolgárai jóval kevésbé aggódnak emiatt.

A gazdaság jövője az átlagosnál nagyobb mértékben aggasztja a spanyolokat

A gazdasági fejlődés miatti aggodalom tükrözi az enyhébb helyzetet, és ez a probléma most az előző évi második helyről idén a harmadik helyre esett vissza. Miután tavaly az aggodalom mértéke öt százalékról hirtelen 29 százalékra emelkedett, jelenleg az európaiaknak csak 16 százaléka gondolja úgy, hogy még mindig tartani kell a gazdasági helyzet okozta negatív következményektől.
Azonban 31 százalékos és 26 százalékos eredményeikkel Spanyolország és Németország lakossága átlag feletti aggodalmát fejezte ki a gazdaság jövőjével kapcsolatban.

A bűnözés problémája továbbra is a negyedik helyen áll. Különösen a hollandok (24 százalék) és az olaszok (22 százalék) követelnek erőteljesebb fellépést a bűnözés ellen.

Az egészségügy miatti aggodalmak továbbra is a középpontban állnak. A jelenlegi 11 százalékos eredményével az ötödik helyen található. A lengyelek különösen elégedetlenek a betegség esetén kapott egészségügyi ellátással (26 százalék), de 21 százalékos eredményükkel a németek is úgy érzik, hogy reformokra van szükség.

A nyugdíjak és az idősori ellátások miatti aggodalmak egy hellyel előrébb kerültek, és 9 százalékos eredménnyel jelenleg a hatodik helyen szerepelnek. Németország és Ausztria lakossága, akik között az aggódók aránya 19, illetve 16 százalék, mindenféleképpen javulást vár a nyugdíjak kérdésében. Az öregkori nyugdíjak kérdése a franciák számára is (13 százalék) kiemelt problémának számít.

A lakhatási kérdések főként az oroszokat és a franciákat foglalkoztatják


Nyolc százalékos értékükkel a lakhatással és a lakbérekkel kapcsolatos aggodalmak változatlanok, habár idén a nyolcadik helyen állnak a 2009-es hatodik helyezés után. Minden ötödik orosz, és legalább minden tízedik francia aggódik a megfelelő lakhatás hiánya miatt. Ugyanakkor úgy tűnik, ez jelenleg nem probléma Svédországban.

Nyolc százalékos értékükkel a bevándorlással és a beilleszkedéssel kapcsolatos kérdések továbbra is a kilencedik helyen állnak. Huszonnyolc százalékos értékével Ausztria a listavezető, szorosan mögötte található az Egyesült Királyság 25 százalékkal. A belgák és az olaszok szintén úgy gondolják, hogy a jelenlegi helyzeten javítani kellene.

Az előző évhez hasonlóan, a top 10 kihívás listáján az utolsó helyet az oktatáspolitika foglalja el, amelynek értéke a hét százalékon stagnál. A németek (14 százalék) és a britek (11 százalék) szeretnék leginkább az oktatási rendszer javítását.

Német aggodalmak: a munkanélküliség továbbra is az első helyen

2010-ben a németek kétharmada (kilenc százalékponttal többen, mint 2009-ben) leginkább a munkaerő-piaci helyzet miatt aggódik. A recesszió alatt a munkanélküliség emelkedett, habár az emelkedés mértéke alacsonyabb, mint amire korábban számítottak (a 2008-as 7,3 százalékról 2010 januárjára 7,5 százalékra emelkedett az OECD szerint). A vezető gazdasági kutatóintézetek legújabb jelentései szerint pedig a munkanélküliek számának további csökkenése várható.

A gazdasági fejlődés miatti aggodalom tavalyi robbanásszerű emelkedését követően idén ismét csökkent (10 százalékponttal) azok száma, akik tartanak ettől a problémától. Ennek ellenére 26 százalékos eredményével még mindig a második helyen szerepel ez a probléma a leggyorsabban megoldandó német problémák listáján.

Miután a 2008-as 37 százalékhoz képest tavaly 13 százalékra esett vissza az árak és a vásárlóerő alakulása miatt aggódok aránya, a németek 24 százaléka jelenleg úgy gondolja, hogy elérkezett az idő a cselekvésre.

Jelenleg az egészségügy a negyedik helyet foglalja el a megoldásra váró német problémákat tartalmazó listán. A nyugdíjak és időskori ellátások témaköre egyre vitatottabb kérdéssé vált, így jelenleg az ötödik helyen szerepel a listán. Míg az előző években a nyugdíj kifizetések majdnem 2,5 százalékkal nőttek, idén a nyugdíjak nem emelkedtek.

A társadalombiztosításhoz kapcsolódó kérdések jelenleg a hatodik helyen szerepelnek a megoldandó problémák listáján. Az igazságosabb társadalom iránti igény 4 százalékponttal, a rekordot jelentő 17 százalékra emelkedett az előző évhez képest, miközben a jövedelmek méltányosabb elosztása különösen gyakran szerepelt a megjegyzések között.

A bűnözés is újra foglalkoztatja a németeket. A tavalyi csökkenés után a bűnözés elleni fellépés kiterjesztése hét százalékponttal, 15 százalékra emelkedett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×