eur:
396.78
usd:
355.53
bux:
74510.83
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

A kézmosás segít a nehéz döntések meghozatalában

Ha ki akarunk tartani egy nehéz döntésünk mellett, mossuk meg kezünket - javasolják amerikai kutatók.

Egy kutatás kimutatta, hogy a kézmosás, amely már hosszú ideje a bűnösség alóli feloldozást jelképezi, valóban képes eltörölni a kétségeket, akár a hétköznapi dilemmák kapcsán is.

A Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint olyan morális súllyal nem rendelkező döntéseknél is a "mosom kezeim" szállóige, mint a két CD vagy két lekvár közötti választás.

A Michigani Egyetem kutatói azt találták, hogy a vizsgálatba bevont 40 önkéntes kevésbé próbálta igazolni döntését, ha a választás után megmosta a kezét.

Spike Lee, az egyetem kutatója szerint úgy tűnik, a kézmosás ténylegesen elmossa a kétségeket.

Amikor az emberek döntéshelyzetben vannak, gyakran két, nagyon is vonzó opció közül kell választaniuk, például, hogy Párizsba vagy Rómába utazzanak. Ha mondjuk Párizst választják, akkor azzal igazolják döntésüket, hogy az azért helyes, mert jobb a francia konyha és a múzeumok is fantasztikusak. Vagyis úgy igazolják a döntést, hogy a választott dolog pozitív oldalait emelik ki - magyarázta a szakember.

Hozzátette: a vizsgálatból kiderült, hogy amikor az önkéntesek a döntés után megmosták kezüket, nem érezték, hogy igazolniuk kell a választást. Elmosták az igazolás kényszerét - fogalmazott Spike Lee.

A víznek szimbolikus jelentősége van a baptista szertartásokon, a Bibliában pedig amikor Poncius Pilátus halálra ítéli Jézust, megmossa a kezét, ezzel demonstrálva ártatlanságát.

Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×