INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Saját történeteivel keresett tavaly 5,5 millió dollárt az Obama-család

InfoRádió / MTI
Az amerikai elnöki párnak tavaly 5,5 millió dolláros jövedelme volt, elsősorban Barack Obama nagy sikerű könyveinek bevételeiből - közölte a Fehér Ház.

Az Obama-család az 5,5 milliós jövedelemből 1,8 millió dollár szövetségi adót fizetett be. Az elnök két önéletrajzi kötete, az Apám álmai és A remény bátorsága máig nagy népszerűségnek örvend.

Jövedelemadó-bevallásuk szerint Barack Obama és felesége, Michelle Obama 329 ezer dollárt adományoztak 40 különböző jótékonysági alapnak. A legnagyobb összegekkel, 50-50 ezer dollárral a CARE humanitárius segélyszervezet, illetve a United Negro College Fund alapítványt segítették, utóbbi fekete bőrű egyetemisták oktatását támogatja.

Obama elnök ezenkívül a Nobel-békedíjjal járó 1,4 millió dollárt 10 jótékonysági alapnak adományozta. Az amerikai adótörvények alapján Obamának ezt a pénzösszeget ezért nem kellett jövedelemként feltüntetnie.

Az előző elnöki pár, George Bush és felesége 2007-ben Obamáéknál lényegesen kisebb, 720 ezer dolláros jövedelem után adózott.

Joe Biden alelnök és felesége, Jill 71 ezer dollár adót fizetett be 333 ezer dolláros jövedelmük után. Õk mintegy 5 ezer dollárt fordítottak jótékonysági célra.

A Fehér Ház abból az alkalomból közölte az adatokat, hogy az Egyesült Államokban április 15. az adóbevallás benyújtásának határideje.

A címlapról ajánljuk