INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Korábban halnak az alacsony tesztoszteronszintű férfiak

InfoRádió / MTI
Korábban halnak azok a férfiak, akiknek vérében alacsony a tesztoszteron nemi hormon koncentrációja - derült ki egy német tanulmányból.

A Study of Health in Pomerania (SHIP - Egészségtanulmány Pomerániában) elnevezésű kutatás a Greifswaldi Egyetem vezetésével készült. Hét éven keresztül összesen 1954, húsz és hetvenkilenc év közötti férfit vizsgáltak - közülük a kutatás végére 195-en haltak meg. Az elhunytak többsége már az első vizsgálatokkor kitűnt korához képest meglehetősen alacsony tesztoszteronszintjével.

Henri Wallaschofski endokrinológus szerint fontos összefüggés van a nemi hormon és a férfiak halandósága között. "Egyelőre azonban nem tudjuk, vajon a vér alacsony tesztoszteronkoncentrációja a korai halál egyik oka, vagy csak egy természetes jele annak, hogy megbomlott a test anyagcsere-folyamatainak egyensúlya" - jelentette ki a professzor.

A tesztoszteron, mint a legfontosabb férfi nemi hormon, számos testi és lelki folyamatért felelős. A tudósok kimutatták, hogy az alacsony tesztoszteronszintű férfiaknál gyakrabban jelentkezik magas vérnyomás, zsíranyagcsere-zavar, a máj elzsírosodása, kettes típusú diabétesz és túlsúly, mint a normális tesztoszteronszintűeknél.

Negyven éves kortól a tesztoszteron koncentrációja a vérben egy-két százalékkal csökken évente. A SHIP-tanulmányban résztvevők több mint tíz százalékának volt alacsony a tesztoszteronszintje. Ez hasonló panaszokat idézhet elő, mint a nők esetében a változókor. Jelentkezhetnek többek között hőhullámok, alvászavarok, levertség és teljesítménycsökkenés, sőt felléphetnek az erekció és az orgazmus zavarai is - mindezek 12 nanomol/liter tesztoszteronszint alatt gyakoriak.

A kutatók szerint fontos, hogy komolyan vegyék a problémát, hiszen nagyon sokszor elbagatellizálják a tüneteket - gyakran ugyanis nemcsak szakszerű diagnosztikára, rizikóelemzésre, életmód-tanácsadásra, hanem adott esetben endokrinológiai vagy andrológiai kezelésre is szükség lehet.

Wallaschofski ugyanakkor óva int attól, hogy csupán az alacsony tesztoszteronszint és a magasabb halandósági kockázat összefüggése miatt meggondolatlanul tesztoszteront injekciózzanak a férfiakba.

A tudós szerint sokkal ésszerűbb az életmódváltás illetve az olyan rizikófaktorok kizárása, mint a túlsúly, a máj elzsírosodása vagy a diabétesz. Ehhez fontos a megfelelő mennyiségű mozgás, a kiegyensúlyozott étkezés és az alkoholbevitel mérséklése.

A tanulmány a European Heart Journal című szakfolyóirat online kiadásában jelent meg.

A címlapról ajánljuk