eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Korábban halnak az alacsony tesztoszteronszintű férfiak

Korábban halnak azok a férfiak, akiknek vérében alacsony a tesztoszteron nemi hormon koncentrációja - derült ki egy német tanulmányból.

A Study of Health in Pomerania (SHIP - Egészségtanulmány Pomerániában) elnevezésű kutatás a Greifswaldi Egyetem vezetésével készült. Hét éven keresztül összesen 1954, húsz és hetvenkilenc év közötti férfit vizsgáltak - közülük a kutatás végére 195-en haltak meg. Az elhunytak többsége már az első vizsgálatokkor kitűnt korához képest meglehetősen alacsony tesztoszteronszintjével.

Henri Wallaschofski endokrinológus szerint fontos összefüggés van a nemi hormon és a férfiak halandósága között. "Egyelőre azonban nem tudjuk, vajon a vér alacsony tesztoszteronkoncentrációja a korai halál egyik oka, vagy csak egy természetes jele annak, hogy megbomlott a test anyagcsere-folyamatainak egyensúlya" - jelentette ki a professzor.

A tesztoszteron, mint a legfontosabb férfi nemi hormon, számos testi és lelki folyamatért felelős. A tudósok kimutatták, hogy az alacsony tesztoszteronszintű férfiaknál gyakrabban jelentkezik magas vérnyomás, zsíranyagcsere-zavar, a máj elzsírosodása, kettes típusú diabétesz és túlsúly, mint a normális tesztoszteronszintűeknél.

Negyven éves kortól a tesztoszteron koncentrációja a vérben egy-két százalékkal csökken évente. A SHIP-tanulmányban résztvevők több mint tíz százalékának volt alacsony a tesztoszteronszintje. Ez hasonló panaszokat idézhet elő, mint a nők esetében a változókor. Jelentkezhetnek többek között hőhullámok, alvászavarok, levertség és teljesítménycsökkenés, sőt felléphetnek az erekció és az orgazmus zavarai is - mindezek 12 nanomol/liter tesztoszteronszint alatt gyakoriak.

A kutatók szerint fontos, hogy komolyan vegyék a problémát, hiszen nagyon sokszor elbagatellizálják a tüneteket - gyakran ugyanis nemcsak szakszerű diagnosztikára, rizikóelemzésre, életmód-tanácsadásra, hanem adott esetben endokrinológiai vagy andrológiai kezelésre is szükség lehet.

Wallaschofski ugyanakkor óva int attól, hogy csupán az alacsony tesztoszteronszint és a magasabb halandósági kockázat összefüggése miatt meggondolatlanul tesztoszteront injekciózzanak a férfiakba.

A tudós szerint sokkal ésszerűbb az életmódváltás illetve az olyan rizikófaktorok kizárása, mint a túlsúly, a máj elzsírosodása vagy a diabétesz. Ehhez fontos a megfelelő mennyiségű mozgás, a kiegyensúlyozott étkezés és az alkoholbevitel mérséklése.

A tanulmány a European Heart Journal című szakfolyóirat online kiadásában jelent meg.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×