INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Harminc éve nem látott pusztítás következik

InfoRádió / MTI
Az Egyesült Államok több vidéke idén valószínűleg kellemetlen és költséges nyár elébe néz: egyre több jel utal ugyanis arra, hogy a sáskák olyan tömegben jelenhetnek meg, mint amilyenre harminc éve nem volt példa.

A kifejlett sáskák őszi számlálása arra enged következtetni, hogy Wyoming, Montana, Dél- és Észak-Dakota, Nebraska és Idaho államnak komoly sáskavésszel kell számolnia az idén - olvasható a Der Standard című osztrák lap internetes kiadásában.

A gazdák abban reménykednek, hogy talán májusban és júniusban, a rovarok kikelésének idején hűvös, csapadékos időjárás lesz, ami egy ideig feltartóztathatja az inváziót.

A sáskák ilyenkor minden zöldet letarolnak, a szóbeszéd szerint még a szárítókötélről is lerágják a pólókat. Legutóbb a nyolcvanas évek közepén volt példa sáskajárásra, akkor állítólag nem lehetett anélkül megfogni egy kerítést, hogy valaki agyon ne nyomott volna egy sáskát.

A sáskák tömeges elszaporodása elsősorban a Great Plains (Nagy Síkság) körzetét és a nyugati régiókat érinti az országban. Különböző, kettő-nyolc centiméteres fajokat tartanak nyilván. A legutóbbi számlálásnál a vándorsáska uralta a mezőnyt, amely egy nap alatt akár száz kilométert is képes megtenni. Félő, hogy a nyáron akár 19 millió hektárt is ellephetnek.

A repülőgépekről kipermetezett rovarirtó nimfa állapotban semmisíti meg a sáskákat, ami feltételezi, hogy szert a kelést követő pár héten belül szétszórják.

A Wyoming keleti részén fekvő Niobrara megye illetékes hivatalának munkatársa, Gail Mahnke becslése szerint csupán az ő vidékükön 1,2 millió dollárt fog felemészteni a sáskák féken tartása.

A címlapról ajánljuk