eur:
396.75
usd:
356.04
bux:
0
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Kevés az esély arra, hogy a vén óriás gyökeret ereszt

Kidöntötte egy vihar Japán legidősebb fáját; Oicso, "a vén óriás" nagyjából ezeréves, harminc méter magas és hét méter széles volt, és egy sintó szentély mellett állt Kamakura városában. Egy 17 méteres darabját megpróbálták újra elültetni. A rendkívüli akciót élőben közvetítette a japán állami televízió, miközben több ezer hívő imádkozott a hatalmas páfrányfenyőért. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint kicsi az esély arra, hogy a fa újra gyökeret eresszen.

Elérheti a harminc-negyven méteres magasságot, és nem ritka, hogy ezer évnél is tovább él a páfrányfenyő, latin nevén a Gingko biloba, aminek egy példánya, Japán legidősebb fája kidőlt egy múlt heti viharban.

Oicsót, azaz vén óriást, amely az ősi Kamakura város jelképének tartott sintó szentélyben állt, megpróbálják megmenteni: a középső részéből kifűrészeltek egy 17 tonnás darabot, és újra elültették, azt remélve, hogy újra gyökeret ereszt.

Rácz István dendrológus szerint azonban erre igen kicsi az esély. A Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa elmondta: a páfrányfenyő képes arra, hogy tősarjakat hozzon és megújuljon, de igen nehéz elképzelni, hogy a törzs darabjából új fa képződjön.

Az Oicsó, bár kétségtelen, hogy nagyon öreg, egyáltalán nem a legidősebb fa a Földön: ez a cím a Prométheusz nevű, több mint 4 ezer éves simatűjű szálkásfenyőt illeti, amely Nevada államban él, de áll több másik, 3 ezer évnél idősebb mamutfenyő is - magyarázta Rácz István.

Tasmaniában található azonban egy ezeknél is különlegesebb fa, sarjtelep, amely akár 11 ezer éves is lehet - fűzte hozzá a szakértő.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×