INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

A bálnavédő állítja: nem illegális vadász hajót elsüllyeszteni

Infostart / InfoRádió
Illegális cselekedetet üldözni nem illegális - mondta az InfoRádiónak a Sea Shepherd ausztrál tengeri emlősvédő csoport önkéntese. Kristóf Veronikát műholdas telefonon értük el az Antarktisz partjaihoz közel a Steve Irwin nevű hajón, amelynek társhajója szombaton megrongálta a japán bálnavadász flotta egyik hajóját.

Szombaton talált rá a japán bálnavadász flottákra a Sea Shepherd ausztrál bálnavédő csoport a nem Japánhoz, hanem Ausztráliához tartozó antarktiszi bálnavédelmi területeken - mondta az InfoRádióban Kristóf Veronika.

A bálnavédők csaknem tíz órán át tartották fel sikeresen a vadászokat, ám a bálnavadász Jusin Maru 3 kárt tett az állatvédők hajójában, méghozzá egy olyan manőverrel, amely nem felel meg a nemzetközi hajózási szabályoknak, igaz, a vadászok hajójában is kár keletkezett.

Paul Watson, a bálnavédő hajó kapitánya azt állította, hogy a Jusin Maru 3 nevű japán hajó szándékosan ment neki a Bob Barker nevű ausztrál hajónak, amely megpróbálta elállni a bálnavadászok útját. A japán hajó a Bob Barkeren egy kisebb léket ütött, amely azonban a vízszint fölött van, s ezért a hajót nem fenyegeti az elsüllyedés veszélye. Az incidens során senki sem sérült meg.

Kristóf Veronika hozzátette: az bizonyított, hogy a japánok számolatlanul gyilkolják a bálnákat, arra sem figyelnek, hogy milyen fajhoz tartozó állatot ölnek meg.

A Sea Shepherd nevű misszió 1977-ben jött létre, nevéhez számos bálnavadász hajó elsüllyesztése kapcsolódik. Tagjai mindig figyeltek arra, hogy a hajókat kikötőben, ellenőrzött körülmények között, a személyzet nélkül tegyék ártalmatlanná.

Az aktivista szerint tevékenységük nem illegális, hiszen 1986 óta tilos a kereskedelmi bálnavadászat, az illegális tevékenység ellen fellépni pedig nem illegális.

A szombati ütközés már a második hasonló incidens volt a Sea Shepherd egyik hajója és a japán bálnavadász flotta között. Január 6-án egy japán bálnavadász hajó az Antarktisz vizein belement a bálnavédő szervezet Ady Gil nevű hajójába, amely kettétört, majd elsüllyedt. Legénységét sértetlenül kimentették.

Japán egy "tudományos bálnakutató program" keretében hat hajóból álló flottát állomásoztat az Antarktisz vizein. Bírálatok szerint a japán program pusztán a kereskedelmi célú bálnavadászat takargatása, éppen ezért véget kellene vetni neki.

Hanganyag: Nagy Tamás


A címlapról ajánljuk