eur:
394.47
usd:
370.44
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A bálnavédő állítja: nem illegális vadász hajót elsüllyeszteni

Illegális cselekedetet üldözni nem illegális - mondta az InfoRádiónak a Sea Shepherd ausztrál tengeri emlősvédő csoport önkéntese. Kristóf Veronikát műholdas telefonon értük el az Antarktisz partjaihoz közel a Steve Irwin nevű hajón, amelynek társhajója szombaton megrongálta a japán bálnavadász flotta egyik hajóját.

Szombaton talált rá a japán bálnavadász flottákra a Sea Shepherd ausztrál bálnavédő csoport a nem Japánhoz, hanem Ausztráliához tartozó antarktiszi bálnavédelmi területeken - mondta az InfoRádióban Kristóf Veronika.

A bálnavédők csaknem tíz órán át tartották fel sikeresen a vadászokat, ám a bálnavadász Jusin Maru 3 kárt tett az állatvédők hajójában, méghozzá egy olyan manőverrel, amely nem felel meg a nemzetközi hajózási szabályoknak, igaz, a vadászok hajójában is kár keletkezett.

Paul Watson, a bálnavédő hajó kapitánya azt állította, hogy a Jusin Maru 3 nevű japán hajó szándékosan ment neki a Bob Barker nevű ausztrál hajónak, amely megpróbálta elállni a bálnavadászok útját. A japán hajó a Bob Barkeren egy kisebb léket ütött, amely azonban a vízszint fölött van, s ezért a hajót nem fenyegeti az elsüllyedés veszélye. Az incidens során senki sem sérült meg.

Kristóf Veronika hozzátette: az bizonyított, hogy a japánok számolatlanul gyilkolják a bálnákat, arra sem figyelnek, hogy milyen fajhoz tartozó állatot ölnek meg.

A Sea Shepherd nevű misszió 1977-ben jött létre, nevéhez számos bálnavadász hajó elsüllyesztése kapcsolódik. Tagjai mindig figyeltek arra, hogy a hajókat kikötőben, ellenőrzött körülmények között, a személyzet nélkül tegyék ártalmatlanná.

Az aktivista szerint tevékenységük nem illegális, hiszen 1986 óta tilos a kereskedelmi bálnavadászat, az illegális tevékenység ellen fellépni pedig nem illegális.

A szombati ütközés már a második hasonló incidens volt a Sea Shepherd egyik hajója és a japán bálnavadász flotta között. Január 6-án egy japán bálnavadász hajó az Antarktisz vizein belement a bálnavédő szervezet Ady Gil nevű hajójába, amely kettétört, majd elsüllyedt. Legénységét sértetlenül kimentették.

Japán egy "tudományos bálnakutató program" keretében hat hajóból álló flottát állomásoztat az Antarktisz vizein. Bírálatok szerint a japán program pusztán a kereskedelmi célú bálnavadászat takargatása, éppen ezért véget kellene vetni neki.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×