eur:
398.81
usd:
360.11
bux:
74210.55
2024. október 2. szerda Petra

Soha nem késő letenni a cigarettát

Soha nem késő abbahagyni a dohányzást - derült ki egy friss vizsgálatból, amely szerint kétszeres esélye van a túlélésre annak a korai stádiumban lévő tüdőrákos betegnek, aki felhagy a cigarettázással.

A kezdeti stádiumban lévő tüdőrákosoknál a cigaretta felhagyása megkétszerezi annak esélyét, hogy a páciens még öt év múlva is élni fog. A tapasztalatok szerint a dohányos megbetegedettek kevesebb, mint harmada él még öt évvel a betegség diagnosztizálása után.

Brit tudósok arra keresték a választ, hogy a már meglévő daganat gyógyítását hogyan könnyíti meg az, ha a beteg már nem dohányzik. Ehhez tíz korábbi kutatás adatait összegezték.

Adataik szerint azoknak, akiknél már a kezdeti stádiumban felfedezik a betegséget - ilyenkor mindig nagyobb az esély a gyógyulásra -, de nem hagynak fel a cigarettázással, mindössze 29-33 százalékos esélyük van arra, hogy még öt év múlva is élni fogna. Ezzel szemben azoknak, akik a felismeréskor azonnal leteszik a dohányterméket, a túlélési esélyük 63-70 százalék.

Természetesen a tüdőrák megelőzése szempontjából a legjobb, ha valaki egyáltalán nem dohányzik az élete során, a leszokás azonban sosem késő.

Címlapról ajánljuk

A Hezbollah újabb rakétatámadásokat indított Izrael ellen

A Hezbollah libanoni síita milícia újabb rakétatámadásai érték Észak-Izraelt az izraeli hadsereg (IDF) libanoni szárazföldi hadműveletének második napján, szerdán is - közölte az IDF.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 2. 04:50
×
×
×
×