INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Különleges kamerával forgattak a csimpánzok

InfoRádió / MTI
A világ első, teljes egészében csimpánzok által forgatott filmjét sugározza a BBC szerdán egy természettudományos dokumentumfilm részeként. A forgatás céljára speciális "csimpánzbiztos" kamerát terveztek. A filmkészítés annak a tudományos tanulmánynak a része volt, amely azt vizsgálja, miként észlelik a világot és egymást a csimpánzok.

A forgatás ötlete Betsy Herrelkótól származik, aki a főemlősöket kutatja a brit Stirling egyetemén. Tizennyolc hónapon keresztül vezetett be 11 állatot a videózás gyakorlatába az edinburgh-i állatkert újonnan épült, elkerített részén, amely egyedülálló módon teremt lehetőséget a majmok tanulmányozására.

A főemlősök első feladata az volt, hogy megtanuljanak kezelni egy érintőképernyőt, így választva ki különféle videókat. Ezáltal Herrelko megvizsgálhatta, milyen típusú felvételeket részesítenek előnyben a csimpánzok.

Ezt követte a "saját", rongálásbiztos dobozban elhelyezett kamera birtoklása. A doboz tetején volt egy képernyő, amelyen a majmok láthatták, mire irányul éppen a kamera keresője. Kezdetben a csimpánzok jobban érdeklődtek egymás, mint a videotechnológia iránt: két állat a csoport alfa hímje pozícióért versengve tönkretette a kísérletet.

Egy idő elteltével azonban néhány csimpánz megtanulta, hogyan választhat ki megtekintésre különböző videókat. A majmok végül játszani kezdtek a kamerákkal: körbehordozták a táborban, érdeklődéssel nézték vissza, amit a képernyő mutatott, a kamera keresője pedig különösen felkeltette figyelmüket.

A Chimpcam című műsor január 27-én, szerdán este kerül adásba a BBC kettes csatornáján.

A címlapról ajánljuk