INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Hiába a testmozgás, ha túl sokat ülünk

Infostart / InfoRádió
A túl sok ülés halálos is lehet - figyelmeztetnek egészségügyi szakértők, akik azonban hangsúlyozzák: pontosan nem lehet tudni, mennyi az ártalmas.

Ha túl hosszú időszakokat töltünk ülőhelyzetben, az rendkívül ártalmas lehet az egészségünkre, még akkor is, ha rendszeresen mozgunk - állítják szakértők.

A British Journal of Sports Medicine című szaklapban megjelent cikk szerzője szerint újra kellene gondolni, mit értünk fizikai aktivitáson, mivel nem az számít, hogy mozgunk-e, hanem hány órát töltünk ülve.

Négy órányi ülés után testünk figyelmeztető jeleket kezd el küldeni- hangsúlyozza Elin Ekblom-Bak svéd szakember, aki hozzátette: szervezetünk glükóz- és zsírszintjét szabályozó gének ennyi ülés hatására "kikapcsolnak".

Még azoknak az egészségére is kockázatot jelent a sok ülés, akik rendszeresen mozognak. Tim Armstrong, a WHO szakértője ezért azt tanácsolja, hogy a fizikai aktivitást "elszórva" végezzük naponta, ne egyszerre, a nap egy időpontjára korlátozva.

Nincs arra elég bizonyíték, hogy pontosan mennyi ülés a káros, mindenesetre az a legjobb, ha gyakran megszakítjuk az ülő helyzetünket, és felállunk, mozgunk egy kicsit. Ne csak e-maileket küldjünk a kollégáknak a munkahelyen, hanem sétáljunk oda hozzájuk - javasolta Ekblom-Bak.

A címlapról ajánljuk