eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Biodivatbemutató az ENSZ-ben

Mintegy ötven divattervező bambusz-, kender- és rafiaszövetből, illetve biogyapotból készült kreációját mutatták be a genfi ENSZ-székházban annak bizonyítására, hogy megvalósítható a biológiai sokféleségre gondot viselő divat.

"A biológiai sokszínűség kimerülése valósággá vált. Túlságosan kihasználjuk természeti kincseinket - figyelmeztetett Lucas Assuncao, az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának (UNCTAD) munkatársa az alkalomból. - Márpedig valódi igény van az új anyagok iránt az egyre inkább környezettudatos luxuságazatban, így alkalmunk van befolyásolni a piacokat".

A Green2greener társaság Ecochic névre keresztelt divatbemutatóján divattervezők szója, bambusz, selyem, biogyapot, alpakka és ananászrost alapanyagokból készült ruhakölteményeit vonultatták fel az ENSZ Emberjogi Tanácsának termében.

John Rocha brit divattervezőnek az ötvenes éveket idéző sötétkék, könnyű, habos és áttetsző öltözéke például bambuszszövetből készült. A Fülöp-szigeti Oliver Tolentino sötét bézs színű rokokó ruhája ananászrost alapanyagú volt. A kameruni Anggy Haif piros és narancssárga színű ruhakölteményét mutatta be: ő gyakran alkalmaz rafiát is, és növényi eredetű "bőrt" gyártat fakéregből.

A gyökereket, szalmát és magvakat sem nélkülöző kreációk forgalmazása időnként korlátokba ütközik: például 2005-ben egy ingkollekció hatalmas sikert aratott, ám a megrendeléseket alapanyaghiány miatt le kellett mondani.

A bőrfeldolgozás, a lenáztatási technológiák, a szövetfehérítés és festés roppant szennyező eljárások, amelyek az UNCTAD szerint veszélyeztetik a biodiverzitást és hatalmas energiamennyiséget fogyasztanak. A gyapottermesztés egymaga a világban évente felhasznált növényvédőszerek 11 százalékát emészti fel.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×