eur:
392.3
usd:
365.57
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Didgeridoo, az asztma elleni új csodaszer

A didgeridoo nevű ősi ausztrál hangszeren játszva enyhíthetők az asztma tünetei - állítják kutatók, aki szerint az énekléssel is hasonló eredményt lehet elérni.

A Dél-Queenslandi Egyetem tíz őslakos ausztrál fiúnak a kezébe adott didgeridoo-t. Hat hónapig oktatták őket, és azt találták, hogy a légzőfunkciójuk jelentősen javult, és enyhültek az asztmás tüneteik.

Robert Eley, az egyetem munkatársa elmondta: a mély és cirkuláris légzés szükséges a didgeridoo megszólaltatásához, ez pedig jótékony hatással van az egészségre.

Az egyetlen szépséghibája a kísérletnek az volt, hogy a lányok nem vehettek részt az órákon, mert az ausztrál őslakos kultúrában ők nem játszhatnak hangszeren. A kutató azonban megjegyezte: az énekórának is hasonló jótékony hatása van az egészségre.

A didgeridoo az észak-ausztráliai őslakosok fúvós hangszere, amely hagyományosan a termeszek által kivájt eukaliptusz fa törzséből vagy ágából készül. Alapvetően úgy kell megfújni, mint a trombitát: a hangszer szűkebb keresztmetszetű végét hozzáillesztjük az összeszorított ajkakhoz, amelyeken keresztül levegőt préselünk ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×