INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Didgeridoo, az asztma elleni új csodaszer

Infostart / InfoRádió
A didgeridoo nevű ősi ausztrál hangszeren játszva enyhíthetők az asztma tünetei - állítják kutatók, aki szerint az énekléssel is hasonló eredményt lehet elérni.

A Dél-Queenslandi Egyetem tíz őslakos ausztrál fiúnak a kezébe adott didgeridoo-t. Hat hónapig oktatták őket, és azt találták, hogy a légzőfunkciójuk jelentősen javult, és enyhültek az asztmás tüneteik.

Robert Eley, az egyetem munkatársa elmondta: a mély és cirkuláris légzés szükséges a didgeridoo megszólaltatásához, ez pedig jótékony hatással van az egészségre.

Az egyetlen szépséghibája a kísérletnek az volt, hogy a lányok nem vehettek részt az órákon, mert az ausztrál őslakos kultúrában ők nem játszhatnak hangszeren. A kutató azonban megjegyezte: az énekórának is hasonló jótékony hatása van az egészségre.

A didgeridoo az észak-ausztráliai őslakosok fúvós hangszere, amely hagyományosan a termeszek által kivájt eukaliptusz fa törzséből vagy ágából készül. Alapvetően úgy kell megfújni, mint a trombitát: a hangszer szűkebb keresztmetszetű végét hozzáillesztjük az összeszorított ajkakhoz, amelyeken keresztül levegőt préselünk ki.

A címlapról ajánljuk