INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Hihetetlen, de igaz: ha gyereke van, csökken a vérnyomása

Infostart / InfoRádió
A gyereknevelés ősz hajszálakat, álmatlan éjszakákat és folyamatos stresszt jelent - ez tény, ám amerikai kutatók szerint mindezek ellenére a szülők vérnyomása nem emelkedik, hanem csökken.

A gyerekek csökkentik a vérnyomást - erre az első hallásra furcsa megállapításra jutott a utahi Brigham Young University kutatócsoportja, amelynek vezetője, Dr. Julianne Holt-Lunstad elmondta: míg a gyereknevelés napi megpróbáltatást jelent, értelmet és célt is ad az életünknek, ami csökkenti a stresszt, és így a vérnyomásunkat.

Az amerikai kutatók 198 olyan felnőttet vontak be a vizsgálatukba, akiknek testéhez hordozható vérnyomásmérőt erősítettek 24 órán keresztül.

A szülők szisztolés vérnyomása (vagyis az a nyomás, ami a szív összehúzódásakor alakul ki) átlagosan 4,5 ponttal volt alacsonyabb azokénál, akik gyereket neveltek, a diasztolés értéknél (vagy a szív elernyedésekor) pedig 3 pont volt ez a különbség.

Mindez nem jelenti azt, hogy minél több gyereke van valakinek, annál alacsonyabb lesz a vérnyomása. A vizsgálat eredménye a szülőséggel áll kapcsolatban, és független attól, hány gyerekünk van - figyelmeztet a kutatás vezetője.

A címlapról ajánljuk