eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

"Nem időszerű" gyereket vállalni a házasságkötés után

A japánok jelentős része nem tartja szükségszerűnek a gyermekvállalást a házasságkötést követően. Különösen jellemző ez az attitűd a 20-as, 30-as éveikben járó fiatal felnőttekre - derült ki egy friss közvélemény-kutatásból.

A japán kormány által megrendelt felmérés eredményei szerint a szigetországban élő felnőttek gyermekvállalása kedve nem túl erős. A kutatás szerint ugyanis a válaszadók 42,8 százaléka úgy vélte, egyáltalán nem szükségszerű az, hogy házasságkötés után a párok gyermeket vállaljanak. Ez az arány hat százalékos emelkedést jelent a két évvel ezelőtti hasonló kutatás mutatószámaihoz képest.

A felmérés szerint a nők 46,5, a férfiak 38,7 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem mindig kell, hogy a házasságkötést családalapítás is kövesse - ismertette az eredményt az ELTE TÁTK hírlevele.

Az egyes korcsoportokat tekintve a 20-as, 30-as éveikben járó fiatal felnőttek azok, akik a legnagyobb arányban értettek egyet a fenti állítással. A húszas éveikben járó nők 68,2, a harmincasok 61,4 százaléka gondolja úgy, hogy házasságnak nem feltétlen következménye a gyermekvállalás. A húszas éveikben járó fiatal férfiak 56,6, a harminc és negyven év közöttiek 56,3 százaléka gondolkodik ugyanígy.

Nők, gyerekek, karrier

A kutatás rákérdezett arra is, mit gondolnak, az esetleges gyermekszülés után az anya maradjon-e otthon, ahelyett, hogy visszatérne a munkaerőpiacra. A válaszadók 45,9 százaléka úgy vélte, az anya térjen vissza a munkahelyére a szülési szabadság után, míg 31,3 százalék úgy gondolta, a nő akkor kezdjen újra dolgozni, ha gyermekei már felnőttek.

A kutatásban résztvevőknek egyébként 55,1 százaléka ellenezte azt a tradíciót, mely szerint a férj feladata, hogy dolgozzon, a feleségé pedig, hogy a háztartási, és gyermeknevelési teendőket lássa el.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×