eur:
389.33
usd:
362.78
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

II. Erzsébet megelégelte a lesipuskás fotósokat

Példátlan határozottsággal kelt a királyi család magánéletének védelmére a brit uralkodó a lesipuskás fotósok és a képeiket közlő újságok ellenében.

II. Erzsébet királynő vasárnapi brit sajtóbeszámolók szerint személyesen hagyta jóvá a rendkívüli szigorítást, amely már az uralkodói família idei karácsonyi vakációja alatt életbe lép: a rendőrség felhatalmazást kapott minden fotós ellenőrzésére a Norfolk grófságbeli Sandringham kastélyánál, ahol a királynő és családtagjai hagyományosan karácsonyoznak.

A paparazzók a korábbi években gyakorlatszerűen ellepték Sandringham környékét karácsony táján, igyekezve lekapni bármely királyi rokont, aki a kastély falain kívülre merészkedett. A legnagyobb trófea Vilmos trónörökös - Károly walesi herceg és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia - és barátnője, Kate Middleton.

A brit és a nemzetközi bulvársajtót évek óta lázban tartja a kérdés, hogy az ifjú herceg és polgári származású kedvese mikor jelenti be eljegyzését, és a találgatások hulláma különösen karácsony táján csap magasra. Így minden olyan elkapott fotó, amely ebben az időszakban együtt ábrázolja a fiatal párt, aranyat ér a bulvárpiacon.

Az udvar - a Dianát szó szerint élete utolsó pillanatáig hisztérikusan üldöző fotóshad nyomasztó emlékétől kísértve - azonban ezt most megelégelte. A királynő a BBC vasárnapi értesülése szerint utasította jogi képviselőit, hogy levélben emlékeztessék a lapok és a magazinok szerkesztőit: a brit sajtópanaszügyi testület által kidolgozott magatartási szabályok között szerepel a magánélet tiszteletben tartásának kötelme is.

A szabálygyűjtemény 4. záradéka tiltja az újságíróknak, hogy "megfélemlítés, zaklatás vagy folyamatos üldözés" révén szerezzenek információt.

A szerkesztőkhöz intézett uralkodói levél nem tartalmaz egyértelmű jogi fenyegetést, de az első kommentárok szerint az udvar a zaklatás ellen védelmet nyújtó, 1997-ben kelt törvény alapján akár bírósági útra is terelheti az ügyet, ha a sajtó nem veszi komolyan a figyelmeztetést.

A törvény, amelyet Diana hercegnő halála után fogadtak el, polgári és büntetőjogi eljárást tesz lehetővé a hírességek magánéletének védelme érdekében.

Ma is sokan úgy vélik, hogy Dianát, aki 1997-ben, egy párizsi autószerencsétlenségben vesztette életét, a lesipuskás fotósok üldözték halálba. A hercegnőt végzetes útján is több tucatnyi fotós követte motorkerékpáron, és többen közülük a roncsok között haldokló Dianáról is közeli felvételeket készítettek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×