eur:
389.65
usd:
363.71
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ha felfedeznénk, hogy vannak még intelligens életek ...

"Ha felfedeznénk, hogy vannak még intelligens életek rajtunk kívül is, az korszakalkotó változást jelentene az emberiség történetében. Véletlen baleset lenne az ember, vagy csordultig van az univerzum intelligens lényekkel? Életbevágóan fontos ez a kérdés, hogy megérthessük önmagunkat és történelmünket" - fogalmazta meg az őt egész életében foglalkoztató kérdést a hetvenöt éve, 1934. november 10-én született Carl Sagan amerikai csillagász. A tudományos ismeretterjesztés rendkívül szuggesztív alakja előadásaiban, könyveiben és tv-sorozataiban a világűr titkait, a földön kívüli élet lehetőségét firtatta.

Az 1950-es években kezdte kutatni az élet eredetét, a NASA tanácsadójaként részt vett az Apollo-program űrhajósainak felkészítésében. Az ő ötlete volt, hogy a naprendszert elhagyó űrszondák vigyenek magukkal a Föld köszöntését tartalmazó üzeneteket. A Pioneer-10, a Pioneer-11, továbbá az első két Voyager-szonda aranyozott alumíniumlapra gravírozott, a Naprendszerről, a Földről és az emberiségről szóló információkat tartalmazó üzenetét az ő vezetésével állították össze.

Sagan javasolta, hogy állítsanak fel rádióteleszkópokat, amelyek a temérdek csillag és galaxis között értelmes lényeket találhatnak (SETI-program). A bolygók felszínének fizikai és kémiai összetételét is vizsgálva felfedezte, hogy a Vénusz felszíne perzselően forró. Õ fogalmazta meg a feltételezést, hogy a Jupiter Európa holdjának kérge alatt óceán, a Szaturnusz Titán holdjának felszínén pedig óceán, vagy tengerek, tavak lehetnek.

Számos közéleti tisztséget vállalt, felemelte szavát a szerinte az emberiség létét veszélyeztető Reagan-féle csillagháborús tervek és a nukleáris fegyverkezés ellen. Számtalan ismeretterjesztő televíziós műsorban szerepelt, 13-részes Kozmosz című alkotását a világ hatvan országában több mint félmilliárd ember látta. A világegyetem keletkezéséről és történetéről szóló sorozata három Emmy-díjban részesült, az ennek alapján írt könyv 15 hétig állt a New York Times bestsellerlistájának élén. Sagan harminc könyvet írt a világegyetem és az élet titkairól, "Az Éden sárkányai" 1978-ban Pulitzer-díjat kapott. Népszerűségét főként annak köszönhette, hogy a tudományos dolgokat is közérthetően tudta ismertetni, magyarázni.

1994-ben diagnosztizálták csontvelőrákját, halálát 1996. december 20-án tüdőgyulladás okozta. Emlékére több díjat is alapítottak, Kapcsolat című regényéből Jodie Foster főszereplésével készült 1997-ben nagysikerű film.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×