INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Egészségesnek tűnő alkalmazottak, akik mégis betegek

InfoRádió / MTI
Számítások szerint az amerikai vállalatok egészséges alkalmazottaikhoz képest négyszer annyit költenek azokra a dolgozóikra, akiket úgy vettek fel munkahelyükre, hogy nincs semmi bajuk, pedig idült betegségeik miatt állandó kezelést igényelnek, és bármikor kieshetnek a munkából.

A több évig tartó vizsgálat eredményeit a Value in Health folyóirat közölte.

Az egyik amerikai egyetem új tudományos témája, hogy milyen módon és mértékben jelentkeznek a dolgozók különböző betegségei a munkahelyen, és azok hogyan hatnak a cég teljesítményére és költségeire. Alyssa Schultz vezetésével a munkacsoport azt nézte, hogy az alkalmazottak között előforduló anyagcsere-tünetcsoport kezelésének biztosítási és gyógyszerköltségei, illetve a betegség miatti munkakiesés mennyibe kerül a munkáltatónak.

Az utóbbi években az anyagcsere-tünetcsoport - szaknyelven metabolikus szindróma - mind gyakrabban szerepel a kórlapokon. A diagnózis lényege, hogy megfigyelték: bizonyos kórképek, tünetek legtöbbször együtt jelennek meg. Az elhízott emberek vérnyomása, vércukorértéke és vérzsírszintje gyakrabban magas, mint azoknál, akiknek nincs túlsúlya. A súlytöbblet, a magas vérnyomás, a kezdődő vagy már kifejlődött cukorbetegség és a kóros vérzsírszint a metabolikus szindróma alapvető része, és ezek együtt a koszorúér-betegség és az agyi katasztrófák fontos kockázati tényezőjét jelentik.

A kutatók kiszámolták, hogy azokra a dolgozókra, akiknél ez a tünetcsoport megtalálható, a munkáltatónak átlag 5867 dollárt kell költenie évente, míg a ténylegesen egészséges munkatársak alkalmazása csak 1600 dollárba kerül ebből a szempontból.

Érdekes eredménye a vizsgálatnak, hogy a szívinfarktus vagy a cukorbetegség az egészséges munkában álló emberek között ugyanolyan arányban jelent meg, mint az átlagos amerikai népességben. Ez cáfolja azt a véleményt, hogy a munkanélküliek, a társadalom szélére kerülők gyakrabban lennének ilyen betegek, mint a kedvezőbb körülmények között élők.

Alyssa Schultz hangsúlyozza, hogy a metabolikus szindróma szempontjából fokozottan veszélyeztetett alkalmazottakat érdemes kiemelni, jó eredménnyel kecsegtető megelőző programokba bevonni, mert ez személyenként legfeljebb 150 dollárba kerül, ám ennél sokkal több hasznot hajt a dolgozónak és a munkáltatónak egyaránt.

A címlapról ajánljuk