INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Naponta két cukorbeteg vakul meg Magyarországon

Infostart / InfoRádió
Magyarországon átlagosan két cukorbeteg veszíti el látását minden nap, valamint hét diabéteszes betegnél végeznek naponta amputációt. A Magyar Diabetes Társaság elnöke az InfoRádiónak azt mondta: a következő 15 évben az ötévesnél fiatalabb diabéteszes gyermekek száma várhatóan megduplázódik majd, a 15 év alattiak száma pedig mintegy 70 százalékkal nő. Winkler Gábor szerint a cukorbetegség egyik leggyakoribb fajtája megfelelő életmóddal és étkezéssel elkerülhető.

A cukorbetegek száma világszerte növekszik, és ez a tendencia Magyarországot is a nemzetközi trendekhez képest azonos mértékben érinti - mondta az InfoRádiónak a Magyar Diabates Társaság elnöke, aki hozzátette: a kettes típusú cukorbetegség az, ami a leggyakoribb, előfordulása peig exponenciálisan nő.

Ez a diabétesz azon típusa, amelynél ugyan termelődik inzulin, de a szükségeshez képest nem elegendő. Ennek oka az elhízás, és a túlsúlyosság következtében kialakuló anyagcsere szerveinek károsodás lehet - hangsúlyozta Winkler Gábor.

A kettes típusú cukorbetegségnél a túlsúlyosság következtében a szervezetben bizonyos anyagok inzulinhatást csökkentő hatása fokozott mértékben érvényesül. A szervezet erre fokozott inzulintermeléssel reagál, de egy idő után már nem tudja ellensúlyozni az inzulinhatás csökkenését - ekkor alakul ki a diabétesz.

A szakértő kiemelte, hogy már gyermek- és serdülőkorban is egyre gyakoribb a kettes típusú cukorbetegség, mert a mai gyerekek mozgásszegény életmódot folytatnak. A következő 15 évben az ötévesnél fiatalabb diabéteszes gyermekek száma várhatóan megduplázódik, a 15 év alattiak száma pedig mintegy 70 százalékkal nő - figyelmeztetett.

Régen még voltak grundok és szervezett sportfoglalkozások, ma pedig már csak a tévé, a csipsz, a kalóriadús gyorsétkezés maradt, amely mozgásszegény életmóddal párosulva könnyen elhízáshoz vezethet - mondta Winkler Gábor, aki szerint a szülőknek is egyre kevesebb idejük van arra, hogy a gyerekekkel megfelelően foglalkozzanak.

Hanganyag: Németh Zoltán


A címlapról ajánljuk