eur:
393.78
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Naponta két cukorbeteg vakul meg Magyarországon

Magyarországon átlagosan két cukorbeteg veszíti el látását minden nap, valamint hét diabéteszes betegnél végeznek naponta amputációt. A Magyar Diabetes Társaság elnöke az InfoRádiónak azt mondta: a következő 15 évben az ötévesnél fiatalabb diabéteszes gyermekek száma várhatóan megduplázódik majd, a 15 év alattiak száma pedig mintegy 70 százalékkal nő. Winkler Gábor szerint a cukorbetegség egyik leggyakoribb fajtája megfelelő életmóddal és étkezéssel elkerülhető.

A cukorbetegek száma világszerte növekszik, és ez a tendencia Magyarországot is a nemzetközi trendekhez képest azonos mértékben érinti - mondta az InfoRádiónak a Magyar Diabates Társaság elnöke, aki hozzátette: a kettes típusú cukorbetegség az, ami a leggyakoribb, előfordulása peig exponenciálisan nő.

Ez a diabétesz azon típusa, amelynél ugyan termelődik inzulin, de a szükségeshez képest nem elegendő. Ennek oka az elhízás, és a túlsúlyosság következtében kialakuló anyagcsere szerveinek károsodás lehet - hangsúlyozta Winkler Gábor.

A kettes típusú cukorbetegségnél a túlsúlyosság következtében a szervezetben bizonyos anyagok inzulinhatást csökkentő hatása fokozott mértékben érvényesül. A szervezet erre fokozott inzulintermeléssel reagál, de egy idő után már nem tudja ellensúlyozni az inzulinhatás csökkenését - ekkor alakul ki a diabétesz.

A szakértő kiemelte, hogy már gyermek- és serdülőkorban is egyre gyakoribb a kettes típusú cukorbetegség, mert a mai gyerekek mozgásszegény életmódot folytatnak. A következő 15 évben az ötévesnél fiatalabb diabéteszes gyermekek száma várhatóan megduplázódik, a 15 év alattiak száma pedig mintegy 70 százalékkal nő - figyelmeztetett.

Régen még voltak grundok és szervezett sportfoglalkozások, ma pedig már csak a tévé, a csipsz, a kalóriadús gyorsétkezés maradt, amely mozgásszegény életmóddal párosulva könnyen elhízáshoz vezethet - mondta Winkler Gábor, aki szerint a szülőknek is egyre kevesebb idejük van arra, hogy a gyerekekkel megfelelően foglalkozzanak.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×