INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Nem akarnak gyilkos sofőrt társuknak a londoni taxisok

InfoRádió / MTI
Kilométer hosszan sorakoztak fel London világhírű fekete taxijai a nagyváros keleti részében az ellen tiltakozva, hogy egy elítélt gyilkos taxisengedélyt kaphat.

"Nem engedjük lerombolni hírnevünket. Továbbra is a világ legjobbjai akarunk maradni" - mondta az 51 éves Catherine Michael, a taxisok egyike. A rendőrség 2,5 kilométerre becsülte a fekete járgányok által kialakított tiltakozó blokád hosszát.

A nem kívánatos taxisofőrjelöltet 2001-ben találták bűnösnek emberölés bűnében, mivel megfojtotta feleségét. A 38 éves férfinál a tárgyalás idején paranoid skizofréniát állapítottak meg, de 2005-ben kiengedték, és már feltételes szabadlábra helyezésének ideje is lejárt.

Jim Kelly, a Unite szakszervezet képviselője szerint, az csak a világ legbiztonságosabb taxi szolgálatával bíró London hírnevét rombolná, ha a férfi számára lehetővé tennék, hogy taxisofőrként dolgozzon. "Tartunk tőle, hogy a közösségi közlekedés kerülne veszélybe" - tette hozzá.

A londoni közlekedési hatóságok szerint nem volt okuk visszautasítani a férfi jelentkezését a The Knowledge (tudás) nevű tesztre, amelyen minden sofőrjelöltnek kötelezően meg kell felelnie. A jelentkező ugyanis már letöltötte büntetését és egészségügyi ellenőrzéseken is átesett. Az ügy mindenesetre egy független bizottság elé kerül, és csak ezt követően születik meg a végső döntés.

A taxisok szerint ugyanakkor az ügyet politikailag túlságosan is korrekten kezelik. "Mindenkinek egyenlő esélyeket biztosítanak, de a taxisok hírnevét le lehet húzni a vécén. Erre semmi esetre sem vagyunk felkészülve. Folyton azt kérdezem: szeretne női utas lenni a fickó taxijának hátsó ülésén, ha a pasi aznap épp elfelejti bevenni a gyógyszerét?" - vetette fel Grant Davis, a fekete taxikat vezető sofőröket tömörítő szervezet elnöke.

A címlapról ajánljuk