eur:
388.5
usd:
360.71
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Magyar hegymászók is eltévedtek, mert eltűntek az útjelző táblák

Halálos veszélybe sodorhatják a külföldi turistákat azok az osztrák hegymászók, akik leszedik az útjelző táblákat a sajátjuknak tartott hegyek kiépített mászóútjai felé vezető ösvényeken. Az InfoRádió bajba került magyar amatőr alpinistáktól értesült erről. A szakértő megerősítette, hogy néha valóban eltűnnek az osztrák útjelző táblák.

Egyetlen hétvége alatt három külföldi turistacsoport tévedt el Felső-Ausztriában. Az Alpokban kiránduló német, cseh és magyar amatőr hegymászók órákon át hiába keresték a nemzetközi útikalauzokban "Mein Land Dein Land" névre keresztelt úgynevezett klettersteiget, vagyis acélsodronnyal biztonságossá tett mászóutat.

A Predigstuhl nevű hegy 1278 méter magas csúcsára egy barlangkürtőn és egy függőhídon át vezető, rendkívül látványos úthoz ugyanis elvileg táblák vezetik el a hegymászókat, ezeket az útjelzőket azonban leszedte néhány helyi alpinista, azért, hogy rajtuk kívül más ne találja meg a hegyet - árulta el a magyaroknak egy arra túrázó osztrák hölgy.

A németek és a csehek végül visszafordultak, mert rájuk sötétedett. A magyar mászók korábban indultak és kitartóbbnak bizonyultak, de nekik is majdnem fél napig tartott, amíg megtalálták az elvileg háromnegyed órányira lévő sziklafalat.

Ritkán ugyan, de valóban előfordul, hogy eltűnnek az ausztriai erdőkben lévő útjelző táblák - mondta az eset kapcsán az InfoRádiónak az Osztrák Alpok klettersteigjeit bemutató útikalauzok szerzője. Horváth-Takács Róbert szerint van néhány magánépítésű út, amelynek létrehozói pénzt akarnak szedni a túrázóktól, ezért nem érdekük, hogy az útikalauzok alapján tájékozódók oda találjanak.

A klettersteig, vagy közismertebb nevén via ferrata extrém sport: a profi alpinisták által acélsodronyok, szögek és létrák segítségével kiépített utak a megfelelő képzettséggel, kondícióval és felszereléssel rendelkező amatőr hegymászók számára teszik lehetővé, hogy több ezer méteres hegycsúcsok sziklafalait másszák meg.

A magashegyi túrázás és a sziklamászás ezen ötvözete Nyugat-Európában már tömegsport, és Magyarországon is egyre népszerűbb. A külföldiek helyismeret híján az útleírások alapján tervezik meg a túrát, ezért az útjelző táblák eltávolítása nemcsak bosszúságot, hanem halálos balesetveszélyt is okozhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×