INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Mi tart össze egy házasságot?

InfoRádió / MTI
A szerelem kevés, más is kell ahhoz, hogy egy házaspár együtt maradjon. Vajon mi az? - ezt vizsgálta egy ausztrál kutatócsoport.

A pár életkora, előző kapcsolataik, de még az is számít, hogy dohányoznak-e vagy sem - olvasható az ausztrál National University kutatóinak tanulmányában, akik 2500 pár - házas- vagy élettársak - életét követték nyomon 2001 és 2007 között, hogy megtalálják azokat a tényezőket, amelyek együtt tartanak egy párt.

A kutatók felfedték, hogy a feleségénél kilenc vagy annál több évvel idősebb férfi esetében kétszer nagyobb a válás valószínűsége, csakúgy, mint annál a férfinél, aki huszonöt éves kora előtt nősült meg.

Elvált vagy szétköltözött azoknak a pároknak a húsz százaléka, akiknek a házasságkötésük előtt született gyerekük, akár egy előző házasságból, akár az aktuálisból, miközben a házasságkötés előtt gyermektelen pároknak csak kilenc százaléka ment szét. Valószínűbb, hogy elválnak azok a nők is, akik sokkal jobban szeretnének gyereket, mint a párjuk.

A párok együtt maradásánál, illetve válásánál szerepet játszott a szüleik gyakorlata is. Azon párok esetében, akiknek szülei elváltak, vagy szétmentek 16 százalékos volt a válás. Ahol viszont együtt éltek a szülők csupán 10 százalékos.

A második vagy harmadik házasságukat élők 90 százalékkal nagyobb valószínűséggel válnak el, mint az első házasságot élők.

A pénznek is van szerepe a válásokban: a jó anyagi helyzetben élő pároknak csak 9 százaléka vált el, a szegényeknél, vagy olyan párok esetében, ahol a férfi munkanélküli volt, ez az arány 16 százalék.

Miként befolyásolja a dohányzás a házasságok alakulását? Nagyobb valószínűséggel végződött válással az a kapcsolat, ahol csak az egyik fél dohányzott.

A címlapról ajánljuk