eur:
392.63
usd:
365.72
bux:
66794.59
2024. április 26. péntek Ervin

11 otthoni gyógymód a migrén ellen

Az emberek 10-12 százalékát gyötri rendszeresen migrén, elsősorban a nőket, és az ő szenvedéseiket sokszor a fájdalomcsillapítók sem enyhítik. Érdemes tehát kipróbálni 11 otthoni gyógymódot, amely segíthet.

A migrénes betegek háromnegyede nő. Elképzelhető, hogy ennek a magyarázata a menstruációs ciklusban rejlik, de kiválhatja a rohamot az alkohol, az időjárás változás, a stressz, bizonyos ételek és az alváshiány is.

Brian Grosberg neurológus adjunktus, a bronxi Montefiore Fejfájás Központ programigazgatója szerint érdemes kipróbálni a következő otthoni gyógymódokat is.

1. Igyon vizet!

A kiszáradás az egyik komoly oka a fejfájásnak - hangsúlyozta a szakértő.

2. Igyon kávét!

A koffein kétélű fegyver. Összeszűkíti a véredényeket, csökkentheti a fájdalmat, egyeseknél azonban éppen ellentétes hatással jár, és felerősíti azt. Ez elsősorban azoknál fordulhat elő, akik túl sok kávét isznak, így a fájdalom "visszapattan".

3. Használjon fejpántot!

Ezt a módszert már az ókorban is használták, s bár Grosberg doktor nem tudja megmagyarázni, miért, de egyes betegeknek segít.

4. Szedjen halolajat!

Sokan állítják, hogy a hajolaj csökkenti a gyulladást, és szűkíti a halántékban lévő véredényeket. Bár megbízható bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy csökkentené a migrénes fájdalmat, kipróbálni azonban érdemes.5. Próbálja ki a borsmenta-olajat!

Dörzsölje az olajat a fejének fájdalmas részére! Bár ennek hatékonyságára sincs tudományos bizonyíték, a módszer többek szerint segít.

6. Egyen gyömbért!

Vannak, akik a gyömbérre, illetve a gyömbérkivonatra esküsznek. Bár nem tudni, segít-e a migrénen, az biztos, hogy az azt kísérő hányingert csökkenti - állítja az orvos.

7. Szedjen magnézumot!

A magnézium hatását a migrénre már vizsgálták, mondta Grosberg, és kiderült, hogy napi 400-600 milligrammos adagokban hatásos a menstruációval és aurás tünetekkel összefüggő fejfájás esetén. Vigyázni kell azonban az adagolásra, mert ha túl sok magnéziumot veszünk be, az hasmenést okozhat.

8. Szedjen B2-vitamint!

Napi 400 milligrammos adagokban a B2-vitamin megelőzheti a migrént, ám néhány embernél gyakori vizelést vagy a szokásosnál sötétebb vizeletet okozhat.

9. Segíthet a koenzim-Q10 is

A koenzim-Q10 napi 33 milligrammos adagokban bizonyítottan csökkenti a fejfájást, ám ez igen drága gyógymód.

10. Az igazi csodaszer: az acsalapu

Az acsalapu a leghatékonyabb természetes gyógyszer a migrénre, amelynek jótékony hatását átfogó kutatások is bizonyították. Az acsalapuból készült tabletta emellett hatékony az asztma és émelygés ellen is. Szedése biztonságos, a tabletta azonban csak interneten rendelhető.

11. Meleg (vagy hideg) borogatás

Erről a módszerről sem tudni, miért hatékony, de egyesek szerint az. A borogatás hatékonyságát a szakértő szerint nehéz tesztelni. Lehet placebo hatása, de az is elképzelhető, hogy egyszerűen eltereli a beteg figyelmét.

Akármelyik módszert - vagy akár mindegyiket - is érdemes kipróbálni, de fontos, hogy az ember naplót vezessen arról, melyik használ és melyik nem - ezzel az orvosunknak is segítünk.

Mindenesetre Grosberg szerint minél kevesebb gyógyszert szed az ember, annál jobb.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×