eur:
389.22
usd:
363.79
bux:
68148.29
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Képlékeny mozgólépcső, amelyet a kerekesszékesek is használhatnak

A katalán műszaki egyetem egyik hallgatója olyan mozgólépcsőt fejlesztett ki, amelyet könnyen használhatnak kerekesszékesek és a babakocsival közlekedők is. A találmány érdekessége, hogy igény esetén több lépcsőfok egy síkba kerülhet.

A rendszer jóval energiahatékonyabb és költségtakarékosabb lesz, mint az eddigi mozgólépcsők. A mozgáskorlátozottak speciális liftjeinél pedig mindenképpen - véli a feltaláló, Jesús Sánchez. Ezenkívül sokoldalúan hasznosítható a rendszer.

Sánchez elképzelése szerint a mozgáskorlátozott, illetve babakocsival közlekedő egyéneknek egy gombot kell majd megnyomniuk, ha a mozgólépcsőt igénybe szeretnék venni. Ilyenkor három lépcsőfok egy síkot alkot, egészen addig, amíg a mozgólépcső végét eléri az utas. Ezután a fokok újra felveszik normál, lépcsőzetes alakjukat - írja a Der Standard című osztrák lap online kiadása.

Azt az esetet elkerülendő, hogy a kerekesszékes áramszünet esetén a mozgólépcsőn maradjon, a rendszerbe beépítenek egy szünetmentes áramforrást. Ezenkívül fény- és hangjelzések segítenék a hallás- illetve látáskárosult egyéneket a tájékozódásban.

Sánchez megközelítésében az egyes irányokba nem külön lépcsők szállítanák az embereket, hanem körbefutó szállítószalagként járna a mozgólépcső mindkét irányba - mint például a repülőterek csomagszállító szalagjai. Az elképzelés műszaki kihívását a fordulók jelentették.

Sánchez megoldása harmincöt százalékkal kevesebb energiát használ fel, mint a hagyományos mozgólépcsők és harminc százalékkal gazdaságosabb. Nem csoda, hogy a feltaláló már díjakat is nyert mozgólépcsőjével: a Katalán Iparmérnökök Kollégiumának díját, valamint a spanyol Universia Alapítványét.

A találmányt már le is védették, ám eltarthat még egy kis ideig, amíg valósággá válik a mozgáskorlátozott-barát mozgólépcső - jelenleg ugyanis még befektetőket keresnek hozzá.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×