eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Miért kevés az esélyük a karrierista nőknek a szülésre?

Azoknak a nőknek, akik keményen törtetnek a munkahelyükön, kevesebb az esélyük arra, hogy gyereket szüljenek - derül ki egy kutatásból, amely a miértre is választ ad.

A Utah Egyetem kutatói kiderítették, hogy a karrierista nők esetében magasabb az androgén hormon szintje, amely a sikeres teherbe eséshez szükséges ösztrogén női hormon ellentéte. Vizsgálatukból az is kiderült, hogy a formásabb alakkal rendelkező nőknek magasabb az ösztrogén szintjük, vagyis nagyobb az esélyük a gyerekáldásra.

Elizabeth Cashdan kutató elmondta: a stresszes munkát végző magas beosztású nők esetében hormonális átrendeződés figyelhető meg, amely azt eredményezi, hogy a női nemi hormont, vagyis az ösztrogént felváltja az androgén - azoknak a hormonoknak a csoportja, amely az erőhöz és a versenyképességhez köthető férfi nemi hormont, a tesztoszteront is magukban foglalják.

A Current Anthropology című szaklapban publikált tanulmányban a professzor azt állítja: a nők derék-csípő aránya kapcsolatban áll a hormonok egyensúlyával, vagyis befolyásolja a termékenységet.

Bár a magas derék-csípő arány kedvez bizonyos stresszes és nehéz körülményeknél, ahol a nőknek keményen kell dolgozniuk, alacsonyabb termékenységet is jelent, sőt a férfiak szemében kevésbé vonzóak az ilyen alakú nők - állítja dr. Cashdan.

Az amerikai kutatók úgy számították ki a derék és csípő arányát, hogy a derékbőséget elosztották csípőbőséggel. Minél alacsonyabb ez a szám, annál inkább számít a hölgy "homokóra" alakúnak.

Vagyis azok a nők, akik Marilyn Monroe-féle darázsderékkal és nagy csípőbőséggel rendelkeznek, a derék-csípő arányuk akár 0,7 is lehet, ami azt jelenti, hogy a derekuk mérete csípőjük hetven százalékát teszi ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×