eur:
388.81
usd:
362
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Szigorítja a szerkesztési szabályokat a Wikipédia

A legismertebb internetes enciklopédia szigorítja szerkesztési szabályait. A lépés oka, hogy valakik két amerikai szenátor Wikipédia-adatlapját is átírták, mindkettőjük halálhírét keltve.

Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója bejelentette, hogy új ellenőrzési szabályok lépnek életbe az online lexikonnál, miután rossz szándékú internetezők átírták két szenátor, Ted Kennedy és Robert Byrd adatlapját. Az idős szenátorok Barack Obama beiktatási ebédjén lettek rosszul, a honlap pedig halálhírüket keltette.

A javaslat - amelyet egy online szavazáson a honlap felhasználói 60-40 százalékos arányban elfogadtak - nem engedné, hogy valaki anonim módon írjon, javítson a Wikipédiában. Minden módosítás megjelenéséhez egy régebbi, igazolt szerkesztő jóváhagyását kellene megszerezni.

Az új szabályoktól azt várják, hogy kiszűrje az ártó szándékú, megtévesztő célú bejegyzéseket.

Ugyanakkor az új módszer jelentősen korlátozza azt a szabadságot és anonimitást, ami a Wikipédiát a kezdetektől fogva jellemezte, ráadásul a szócikkek frissítését is lassítja.

Wales szerint az új szabályt ellenző felhasználóknak egy hetük van arra, hogy más megoldást javasoljanak, amelyet két héttel később szavazásra bocsátanak.

A Wikipédia, a bárki által szerkeszthető, nyílt tartalmú enciklopédia 2001. január 15-én indult, manapság 250 nyelven olvasható.

A honlapnak - amelyet naponta átlagosan hat millióan látogatnak - 2008. március 27-én született meg a tízmilliomodik szócikke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×