eur:
389.35
usd:
362.43
bux:
68695.58
2024. május 8. szerda Mihály

Gondolta volna? Az egyik legegészségtelenebb étel a kebab

A hazánkban is népszerű török gyorsétel, a döner kebab sokkoló mértékben tartalmaz sót, zsírt és kalóriát - legalábbis ezt állítják brit élelmiszer ellenőrök, akik alaposan letesztelték a szigetország kebabkínálatát.

Nyársra húzott rétegezett pácolt hús (általában borjú, bárány vagy marha), öntet, zöldség, mindezt egy pitába helyezve - nagyjából így készül a döner kebab (vagyis a "forgó grillhús"), a török konyha egyik legismertebb és legkedveltebb étele, amelyről a brit élelmiszerellenőrök azt állítják, hogy rendkívül egészségtelen.

Az ellenőrök Nagy-Britanniában tesztelték a kebabokat, összesen 494 darabot. Megnézték a tápértéküket, és azt találták, hogy egy átlagos döner kebab közel ezer kalóriát tartalmaz, ez pedig a nők esetében az ajánlott kalóriabevitel felét jelenti. Ráadásul aggasztó a só- és telített zsírtartalma is: a vizsgált kebabok átlagosan a felnőtt nők számára ajánlott zsírmennyiségnek a 148, míg a sónak a 98 százalékát tartalmazták.

Ezen kívül a tesztelt kebabok 35 százaléka más húsból készült, mint amit az eladók kiírtak, így előfordult az is, hogy sertéshús volt az ételben - márpedig ezt nem tűntették fel. A kebabok közül hat volt eredetileg olyannak meghirdetve, amelyet muszlimok is fogyaszthatnak (vagyis nem tartalmaz sertéshúst), közülük kettőt mégis a tiltott hússal töltöttek meg.

A legegészségtelenebb kebab a vizsgáltak közül összesen 1990 kalóriát tartalmazott úgy, hogy nem volt benne öntet és zöldség. Ez nagyjából a nők ajánlott kalóriabevitelének 95 százaléka. Ez a "példány" a felnőtt nők ajánlott napi telített zsírbevitelének 346, míg a sóbevitel 277 százalékát tartalmazta.

Az ellenőrök megállapították azt is, hogy a szigetországban területenként eltérő a kebabok minősége. Észak-Nyugat-Angliában például átlagosan 1101, Skóciában 1084, Walesben 1055, Anglia délkeleti részén pedig 1066 kalóriát tartalmaznak. A legjobban Észak-Írország teljesített, mert ott átlagosan 843 kalóriatartalmú kebabot készítenek.

A tápanyagértéken kívül az adagok is problémásak, ugyanis az ellenőrök nem találtak számottevő különbséget a kis és a nagy kebab között, Vagyis az, aki kevesebbet akarna enni a kalóriadús kebabból, és ezért a kisebbet kéri, nem választja az "egészségesebb megoldást".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×