eur:
388.65
usd:
360.7
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Miért kérnek a férfiak 19-re lapot?

A férfiak azért vállalják a veszélyt, mert azt hiszik, hogy bátorságuk vonzza a nőket. Ezzel magyarázható, hogy miért férfi az ejtőernyősök négyötöde és a sziklamászók kétharmada világszerte.

Az evolúciópszichológusok sokáig azt hitték, hogy a nők válogatósabbak a párkapcsolatokat illetően, mint a férfiak. Ennek nem (csak) az az oka, hogy megkeserítsék a férfiak életét; egyszerűen arról van szó, hogy olyan férfit keresnek, aki biztonságot teremt számukra és közös gyermekeiknek.

Ezért van az, hogy a férfiak keményebben dolgoznak, hiszen be kell bizonyítaniuk, hogy megéri velük kezdeni - s egyúttal kiszorítják a versenyből a vetélytársaikat.

Ebből a tételből kiindulva kezdték azt vizsgálni a Floridai Állami Egyetem szociálpszichológusai, hogy vajon azért vállalják-e az extrém sportokkal a veszélyt a férfiak, hogy bebizonyítsák a potenciális partnernek, mennyire erősek, ambiciózusak és megbízhatóak?

A kísérletben 134 pszichológia szakos egyetemi hallgató vett részt - nők és férfiak vegyesen. Azt vizsgálták, hogy a férfiak több veszélyt vállalnak-e, ha "szerelmes kedvükben" vannak, illetve akkor, ha szép nők figyelik őket.

Az egyetemistáknak az ellenkező nemhez tartozók képeit mutatták - tíz csúnya, illetve tíz vonzó emberét. Aztán megkérdezték őket, mennyire motiváltak szexuálisan - vagyis, hogy új partnert keresnek-e éppen.

A szex a motiváció

Ezután mindegyikükkel külön-külön lejátszottak 11 parti 21-et - mivel mindenki minden osztásnál ugyanazokat a lapokat kapta, a kutatók össze tudták hasonlítani, melyikük milyen bátran játszik.

Végül pedig a résztvevők memóriáját tesztelték; fel kellett eleveníteniük, milyen arcokat láttak korábban a fényképeken.

Kiderült, hogy szexuálisan motivált férfiak, akiknek szép nők képét mutatták, sokkal merészebben játszottak. Igaz volt ez abban az esetben is, ha szép nők fotóit látták, és később is visszaemlékeztek rájuk - még akkor is, ha egyébként nem kerestek új partnert.

A lányok rizikóvállalását ugyanakkor nem befolyásolta egyik tényező sem.

A következtetés: a férfiak a veszély vállalásával be akarják bizonyítani a potenciális partnernek, hogy ambiciózusak és megbízhatóak. A veszélyt azonban csak akkor vállalják, ha van értelme, hiszen tudják, hogy sokba kerülhet; végül is az ejtőernyőzésbe és sziklamászásba is bele lehet halni, akkor pedig nincs utódnemzés.

Ezért ha szexuálisan éppen nem motiváltak, mutathatják nekik bármilyen gyönyörű nők képét - nem kérnek 19-re lapot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×