eur:
388.37
usd:
360.41
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az egészséges életmód titka: lift helyett lépcső

Kutatók állítják: ha munkahelyünkön a lift helyett a lépcsőt választjuk, jelentősen javulhat egészségi állapotunk, még akkor is, ha szabadidőnkben nem mozgunk eleget.

Egy genfi egyetem kutatói 77 kórházi dolgozót vontak be vizsgálatukba, akik "ülő életmódot" folytatnak, vagyis hetenként kevesebb mint két órát mozognak , és 10 lépcsőfoknál kevesebbet másznak.

Feladatuk az volt, hogy 12 héten keresztül mellőzzék munkahelyükön a liftet, és lépcsőzzenek. Kezdetben csak 5 emeletet kellett megmászniuk, ám az idő előrehaladtával már 23-at.

A háromhónapos kísérlet után a résztvevőket orvosi teszteknek vetették alá, és kiderült: szervezetük oxigénfelvevő képessége 8,6 százalékkal nőtt, közel két százalékkal csökkent derékbőségük, súlyuk és testzsírmennyiségük, de még a vérnyomásuk és a koleszterinjük is csökkent - előbbi 2,3, utóbbi pedig 3,9 százalékkal.

Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×