eur:
388.37
usd:
360.41
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hínárból nyert gél jelentheti a reményt a szívbetegeknek

A barna hínárból nyert gél szívbe fecskendezve megerősítheti a rohamon átesett és károsodott szervet - állítják tudósok, akik szerint néhány év múlva már elérhető lesz a csodaszer.

Német, belga és izraeli tudósok szerint a barna hínárból nyert gél több ezer olyan szívbeteg életét mentheti meg, akik szívinfarktuson estek át.

A gélszerű folyadékot a szív azon részére fecskendezik, ahol a szövet a roham során károsodott. Az anyag megszilárdul, és olyan vastag rétegű hegszövetet hoz létre, amely segíti a szerv további normális működését.

A hegszövet általábban vékonyabb, mint a normál szövet. Ennek eredményeképpen a szívnek keményebben kell dolgoznia, hogy vért pumpáljon a testbe, ez pedig további szívrohamot vagy egyéb rendellenességeket okozhat.

Jelenleg az orvostudománynak nem áll rendelkezésére olyan szer, ami teljesen helyrehozza a szívet a roham után. A vizsgálatok azonban kimutatták: azoknál az állatoknál, amiknél szívinfarktus után befecskendezték a gélt 90 százalékos, míg azoknál, akik nem kaptak ilyen kezelést, csak 40 százalékos volt a túlélési arány.

Már az embereken végzett vizsgálatok is elkezdődtek Németországban, Belgiumban és Izraelben. Szakértők remélik, hogy 2011-re elérhetővé válik a csodaszer.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×