eur:
388.97
usd:
363.35
bux:
68165.67
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Öt dolog, amit tudnunk kell az alvásról

Fáradtnak érzi magát? Hajtsa le a fejét az asztalra, most rögtön, és aludjon! Tegnap biztosan túl későn került ágyba, nem tudott elaludni, és ma reggel túl korán kelt. És ne legyenek kétségei, ez ma is meg fog ismétlődni - ha csak el nem olvassa, mit kell tudnia az alvásról.

Rengeteg ember szenved alvási problémáktól, akik azt hiszik, hogy altatót kell szedniük vagy valami más biztos módszert keresniük, hogy végre alaposan kialudják magukat, megszabaduljanak az éjszakai fogcsikorgatástól, a levertségtől, a fáradtságtól, a horkolástól, a holdkórosságtól és az egyéb éjszakai bajoktól.

Az álmatlanság a legelterjedtebb alvási rendellenesség, ám a közhiedelemmel ellentétben csak az esetek tíz százalékában függ össze a napi munkával. Minden második embernél valamilyen - elsősorban mentális - betegség, vagy valamilyen szer, például a kávé vagy gyógyszer okoz álmatlanságot.

Íme, öt tény, ami megkönnyítheti az alvást:

1. Jobban alszunk, mint hisszük

A legtöbben csak hisszük, hogy végigforgolódtuk az éjszakát. Az amerikai Nemzeti Alvási Alapítvány (amely nonprofit szervezet ugyan, de kutatásaihoz pénzt kap az altatót gyártó cégektől is) azt állítja, hogy egy átlagos amerikai hét órát alszik éjszakánként, és ez bizony kevés. A Marylandi Egyetem idei kutatásából viszont az derült ki, hogy valójában az átlagos amerikai 8 órát alszik - és remekül érzi magát ennyivel. Mi több, azt is bebizonyították, hogy éppen annyit alszunk ma is, mint negyven éve.

2. Ahogy öregszünk, kevesebb alvásra van szükségünk


Az ember meghal alvás nélkül, eközben töltődik ugyanis fel a testünk, az agyunk pedig csoportosítja az emlékeket, és eltárolja azt, amit szükségesnek ítél belőle. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaly arra is figyelmeztetett, hogy az éjszakai munkavégzés, ami alvási problémákat okozhat, rákkeltő lehet. A legújabb kutatások viszont azt is kimutatták, hogy ahogy az ember öregszik, kevesebb alvásra van szüksége.

3. Bárki aludhat olyan édesen, mint egy csecsemő

Nem fontos, hogy valaki folyamatosan és mélyen végigaludja az éjszakát, ugyanilyen pihentető lehet, hogy az alvási szakaszok rövidebbek, de összességében ugyanannyi ideig tartanak. A polizáfisos, más néven Da Vinci alvás az alvásidőszak rövidebb szakaszokra bontását jelenti - ez történik a csecsemőknél, az időseknél és néhány állatfajnál is. A többiek számára azonban egészségesebb, ha éjszaka "alusszuk le" a szükséges mennyiséget, és szundikálunk napközben, ha szükségét érezzük. Elektro-enkefalográfos (EEG) vizsgálatokból kiderült, hogy az ember kétfázisú alvó, akinek két éberségi mélypontja van: egy éjszaka, egy pedig dél körül.4. Az állatoknál sokféle alvási szokás megfigyelhető

A háromujjú lajhár éjszakánként 9,6 órát alszik, az újszülött delfinek és gyilkos bálnák azonban akár egy hónapig is elvannak alvás nélkül - ez utóbbinak a kipróbálását azonban senkinek nem ajánljuk! Az ember ugyanis már egyetlen, alvás nélkül töltött éjszaka következtében is ingerlékennyé válik, elveszíti fókuszálási és döntéshozási képességét. Az alvás nélküli éjszaka után gyakrabban okozhatunk súlyos autóbalesetet, és megsérülhet, ha valamilyen gépet használ.

5. Ha fáradtnak érzi magát, akár az íróasztalnál is aludjon egy kicsit!

Ezt azonban elkerülhetjük, mert jó lesz az éjszakai alvásunk, ha követjük a következő jó tanácsokat:
- Mindig ugyanabban az időben feküdjön le;
- Hagyjon elég időt magának arra, hogy hét órát aludhasson;
- Lefekvés előtt 4-6 órával ne igyon kávét vagy más, koffeintartalmú ital, ne fogyasszon nehéz, fűszeres ételt, alkoholt, és ne vegyen be olyan gyógyszert, amelytől nem tud aludni;
- Alakítson ki szokásos esti menetrendet, így már akkor elálmosodik, mielőtt lefeküdne;
- Zárja ki a zavaró fényeket és zajokat;
- Az ágyat ne használja másra, csak alvásra és szexre (ne nézzen tévét, ne egyen és ne olvasson az ágyban);
- Rendszeresen sportoljon - de soha ne lefekvés előtt!

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×