eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Azt sem tudják, ki az apa

Brit statisztikák szerint az apasági perek ötödénél az anyák nem a megfelelő embert nevezték meg apaként.

Az apaság körüli bizonytalanság a gyermektartási keresetek során derül ki. Tavaly és az idei első félévben 3 474 apasági DNS-tesztet végeztek el az Egyesült Királyságban, és 661 esetben - az ügyek 19 százalékában - derült ki, hogy az anya nem a megfelelő férfival szemben nyújtotta be a keresetet.

A brit gyermekvédelmi szabályok szerint egy férfinak - ha nem él egy háztartásban az anyával - azonnal gyermektartási díjat kell fizetnie, amint az anya őt nevezi meg a gyermek apjaként. He kétségei vannak, kérhet DNS-tesztet, amelynek költségeit neki kell állnia, kivéve, ha kiderül, hogy mégsem ő az apa - ebben az esetben az adófizetők állják a cechet.

Azoknak a nőknek van a legnehezebb dolguk, akiknek a fogantatás idején több férfivel is volt szexuális kapcsolatuk - ebben az esetben csak találgathatnak. Ezzel egyelőre nem vállalnak nagy kockázatot, mert bár bűncselekménynek számít, ha egy férfit alaptalanul neveznek meg apaként, még egyetlen egy per sem indult emiatt.

A konzervatív ellenzék statisztikája szerint egyébként 6 200 szülő él gyermekétől külön külföldön, és csak negyedük fizet rendszeresen gyermektartási díjat, harmadik pedig egyetlen pennyt sem áldoz erre a célra. A gyermekvédelmi szolgálat adatai szerint a külön élő apák összesen 3,8 milliárd fonttal tartoznak.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×