eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az elhízás 11 évvel csökkentheti a fiatalok várható élettartamát

A mai gyerekek többsége valószínűleg fiatalabb korban hal meg, mint szüleik - állítja az angol egészségügyi miniszter, aki szerint az élettartam rövidülésének oka a szigetországban tapasztalható "elhízási krízis".

Alan Johnson arra figyelmeztetett: több mint száz év óta először csökkenhet a fiatal generáció várható élettartama, mivel olyan egészségtelenül élnek, hogy legtöbbjük komoly súlyproblémákkal küzd.

Az angol egészségügyi miniszter szerint a szülőknek gyerekeik tudtára kell adniuk, hogy ha tinédzser koruk előtt túlsúlyosak, akkor élettartamuk akár 11 évvel is lerövidülhet.

Az elhízás növeli a diabétesz és a szívproblémák kialakulását, ami hozzájárulhat a kora halálhoz - hangsúlyozta egyik beszédében a politikus. Nagy-Britanniában a 16 éven aluli fiatalok harmada túlsúlyos vagy elhízott.

A miniszter nemzeti mozgalmat hirdetett az egészségtelen életmód visszaszorítására, és nemcsak a szülőket, de a szupermarketek vezetőit és alkalmazottait, a kiskereskedőket, a szórakoztató ipar képviselőit, a médiát és az önkormányzatokat is arra kérte: vegyenek részt a probléma leküzdésében.

A brit kormány tervét a vezető vállalatok is támogatják: a Tesco, a Coca-Cola és Cadbury több mint 200 millió fontot ígért arra, hogy a következő négy évben reklámfelületeket biztosítanak és különböző szolgáltatásokat vezetnek be az egészséges életmód támogatására.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×