eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Tudományos bizonyíték van rá: nincs tartós boldogság

Boldoggá tesznek ugyan minket az életünk fontos eseményei, például az esküvő és a gyermek születése, ez a boldogság azonban csak pillanatnyi - ennek immár tudományos bizonyítéka is van.

A boldogsági alapállapot állandó az emberek egész felnőtt életében - erre az eredményre jutottak brit, amerikai és francia közgazdászok, miután elemezték az emberek elégedettségét mérő kutatásokat, amelyeket húsz éven keresztül folytattak több száz német megkérdezésével.

A fontos események ugyan egy rövid időre boldogabbá tesznek minket, a hangulati egyensúly azonban hamar helyreáll - és ez igaz a tragédiákra is; a pozitív és a negatív kilengések után is visszatér a hangulatunk a megszokotthoz.

A kutatás célja a pszichológiai alkalmazkodási folyamat vizsgálata volt: vagyis annak a megfigyelése, mennyire képesek az emberek alkalmazkodni az úkfajta körülményekhez.

A vizsgálatban 18 és 60 év közötti németek vettek részt, akiket a két évtized folyamán rendszeresen kifaggattak arról, mennyire érzik boldognak magukat. Emellett be kellett számolniuk életük minden fontos eseményéről is - a kutatók így értékelni tudták az összefüggést a fordulatok és az elégedettség-érzés között.

Arra a megállapításra jutottak, hogy kizárólag a munkanélküliségnek van tartós kedélyromboló hatása - az állás elvesztése után még öt évvel is boldogtalanabbak voltak az érintettek, miközben az olyan traumák, mint például válás vagy a házastárs elvesztése, csupán egy időre teszi az embert boldogtalanná.

A boldog események - az esküvő és egy gyermek születése - is csak időleges hatással van a kedélyállapotra - utóbbi miatt átlagosan két évig érzi magát a szokásosnál boldogabbnak a szülő.

Sok esetben tehát igaznak bizonyul a régi mondás, hogy az idő minden sebet begyógyít - foglalta össze a lényeget a kutatásról beszámoló jelentés egyik szerzője, Yannis Georgellis, a Brunei Egyetem tanszékvezető docense.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×