eur:
399.06
usd:
364.72
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Versenytársat kap a Wikipedia

Franciaország régóta küzd az angol kultúra egyre nagyobb térnyerése ellen, most pedig virtuálisan is felveszi a kesztyűt, hogy megvédje saját kulturális értékeit. A 150 éves múltra visszatekintő Larousse enciklopédia kiadói elhatározták, hogy létrehozzák a Wikipedia konkurenciáját.

Az ingyenesen hozzáférhető enciklopédia a tervek szerint úgy próbálná rendszerében beépíteni a Wikipedia előnyeit, hogy közben kiküszöböli a hátrányokat a már meglévő virtuális lexikont ugyanis rendszeresen éri kritika megbízhatatlansága miatt, hiszen a szócikkeket bárki szerkesztheti, és tetszés szerint bármikor átírhatók a bejegyzések.

A Larousse azonban csak regisztrált felhasználók számára engedélyezné a bejegyzések készítését és a szócikkek szerkesztését, az írások alatt pedig minden esetben megjelenik majd a készítő neve.

A tervek szerint csaknem 150 ezer szócikket tesznek közzé saját enciklopédiájukból, amelyet mintegy 10 ezer ábra vagy kép egészít majd ki. Emellett olyan videókat is elhelyeznének az oldalon, mint a National Geographic felvételei.

A Wikipedia összeállításán eddig csaknem 390 ezer önkéntes dolgozott világszerte, a Larousse mégis úgy véli: felveheti a versenyt a világszerte egyre népszerűbb virtuális enciklopédiával.

A Wikipedia készítői egyébként mostanában éppen egy fordított irányú fejlesztésen dolgoznak, az internetre feltöltött információkat szeretnék kiadni papír alapon. A kötetbe mintegy 1 millió szócikknek nagyjából a negyede kerülne be.

Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×