eur:
388.6
usd:
360.86
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Kifüstölik a bújkáló indiánokat az esőerdőből a szója miatt?

Veszélyben van az utolsó dél-amerikai indiántörzsek egyike, mert a paraguayi farmerek szójababot akarnak termelni a földjükön. A törzs tagjai nem merészkednek elő az esőerdő mélyéről, most azonban lehet, hogy kifüstölik őket.

A paraguayi Chaco régió legvadabb esőerdeiben élnek azok az indiánok, akik nem hajlandók előjönni a sűrű növényzetből, ám külső nyomásra mégis arra kényszerülnek, hogy érintkezzenek a külvilággal. 1979 óta a törzs már három nagyobb csapata adta fel tradicionális nomád életmódját, legutóbb pedig 2004-ben jött elő egy nagyobb csoport.

Az indiánéletet akkor feladó csoport vezetője szerint a fehér farmerek a hibásak abban, hogy a kihalás szélére került törzs tagjainak elő kell merészkedniük az erdő mélyéről. A paraguayi termelők ugyanis egyre nagyobb területet égetnek fel az esőerdőből, hogy azon Európába és Ázsiába exportált szójababot termesszenek.

Az indiántörzs a kilencvenes évek óta követeli a sajátjának mondott 550 ezer hektárnyi területet, ám 15 év után mindössze 100 ezer hektár földet kaptak, hogy azon éljenek és vadásszanak. A farmerek szerint azonban ez is sok egy olyan kis közösségnek, ami alig termel valamit.

Európai antropológusoknak nincs kétségük afelől, mi lesz annak a következménye, hogy a paraguayi farmerek felégetik az erdőterületet: 20-30 éven belül már mindegyik indián arra fog kényszerülni, hogy feladja a vadonban életét, és besorolódjon a fehérek társadalmába.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Egyetlen találkozó elég volt, hogy meginduljanak az amerikai fegyverek Ukrajnába? – Váratlan fordulat állhat a háttérben

Egyetlen találkozó elég volt, hogy meginduljanak az amerikai fegyverek Ukrajnába? – Váratlan fordulat állhat a háttérben

Több hónapig tartó késlekedés után Mike Johnson amerikai házelnök végül benyújtotta az ukrajnai katonai támogatásról szóló törvényjavaslatot, amit a Képviselőház el is fogadott. A hosszas huzavona mögött az állhatott, hogy Donald Trump és a hozzá hű republikánusok meg akarták állítani az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyeket. De vajon miért és hogyan történt meg a fordulat az ügyben? Talán a Trump Towerbe látogató Andrzej Duda lengyel államfő győzte meg a volt amerikai elnököt Ukrajna támogatásának szükségességéről?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×