eur:
399.35
usd:
364.16
bux:
74284.77
2024. október 9. szerda Dénes

Egyen sok spagettit - megvédi a bőrét!

A pizza és a bolognai spagetti lehet az új fegyver a leégés és a ráncok elleni harcban - állítják brit kutatók, akik szerint napi öt evőkanál paradicsomszósz javítja a bőr védekezőképességét a káros UV-sugárzással szemben.

Az ultraibolya sugárzás okozta károsodás a bőr korai öregedéséhez vezethet, és növelheti a bőrrák veszélyét is, van azonban védekezés elleni: a paradicsomszósz - állítják brit kutatók, akik tíz önkéntesen tesztelték a módszert.

A vizsgálatból kiderült, hogy a paradicsompüré fogyasztása jót tesz a bőrnek, méghozzá valószínűleg az antioxidáns likopénnek köszönhetően. A paradicsomnak erről a pigmentjéről - amely legnagyobb koncentrátumban a főtt zöldségben található meg - már korábban megállapították, hogy valószínűleg csökkenti a prosztatarák kialakulásának veszélyét.

Most a Manchesteri és Newcastle-i Egyetem kutatói azt is kiderítették, hogy a paradicsom valószínűleg a segít a bőrkárosodás megelőzésében is. Tíz önkéntesnek adtak napi 55 gramm paradicsomszószt és 10 gramm olíva olajat, míg a szintés tízfős kontrollcsoport csak az utóbbit kapta.

Három hónappal később a "paradicsomcsoport" bőre 33 százalékkal ellenállóbbnak bizonyult a leégéssel szemben - ezt akkor is elérhették volna, ha nagyon alacsony faktorú napvédő krémet használnak.

Emellett sokkal magasabb volt a prokollagén-szintjük is - ez a molekula tartja feszesen a bőrt, vagyis megelőzi a bőr korai öregedését.

Lesley Rhodes, a Manchesteri Egyetem bőrgyógyásza arra hívta fel a figyelmet, hogy ezt a megnyugtató eredményt egészen csekély mennyiségű paradicsomszósszal érték el - annyival, amennyit könnyedén el lehet fogyasztani, ha az ember sok paradicsomos ételt eszik.

Figyelmeztetett azonban arra is, hogy a paradicsom csak hatékony kiegészítő - nem helyettesíti a napvédő tejet. Ráadásul a kutatás is kevés ember bevonásával és rövid ideig tartott, tette hozzá, így további vizsgálatok szükségesek annak bizonyítására, hogy a likopén bőrvédő hatású.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: álljanak a béke mellett!

Orbán Viktor: álljanak a béke mellett!

Éles hangon válaszolt a magyar kormányfő az EU-elnökségi programbeszédére reagálók felszólalásaira. Kritizálta az Európai Bizottság elnökét és a néppárti frakció vezetőjét is. Kitért arra is, hogy Nyugat-Európában hány orosz dolgozik országonként, és hogy miként kereskednek "fedett módon" az oroszokkal EU-tagállamok.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

Emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, míg Ázsiában vegyes mozgásokat láttunk ma reggel. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt csak minimálisak az elmozdulások. A gazdasági adatokat tekintve, ma a német külkereskedelmi mérleggel és Japán gépipari rendelésállományával indult a nap, majd délután az Egyesült Államokban a jelzáloghitel-igénylések számának változásáról vallanak, míg a Fed jegyzőkönyve betekintést nyújt a központi bank monetáris politikájának jövőbeni alakulásába.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×