Az ultraibolya sugárzás okozta károsodás a bőr korai öregedéséhez vezethet, és növelheti a bőrrák veszélyét is, van azonban védekezés elleni: a paradicsomszósz - állítják brit kutatók, akik tíz önkéntesen tesztelték a módszert.
A vizsgálatból kiderült, hogy a paradicsompüré fogyasztása jót tesz a bőrnek, méghozzá valószínűleg az antioxidáns likopénnek köszönhetően. A paradicsomnak erről a pigmentjéről - amely legnagyobb koncentrátumban a főtt zöldségben található meg - már korábban megállapították, hogy valószínűleg csökkenti a prosztatarák kialakulásának veszélyét.
Most a Manchesteri és Newcastle-i Egyetem kutatói azt is kiderítették, hogy a paradicsom valószínűleg a segít a bőrkárosodás megelőzésében is. Tíz önkéntesnek adtak napi 55 gramm paradicsomszószt és 10 gramm olíva olajat, míg a szintés tízfős kontrollcsoport csak az utóbbit kapta.
Három hónappal később a "paradicsomcsoport" bőre 33 százalékkal ellenállóbbnak bizonyult a leégéssel szemben - ezt akkor is elérhették volna, ha nagyon alacsony faktorú napvédő krémet használnak.
Emellett sokkal magasabb volt a prokollagén-szintjük is - ez a molekula tartja feszesen a bőrt, vagyis megelőzi a bőr korai öregedését.
Lesley Rhodes, a Manchesteri Egyetem bőrgyógyásza arra hívta fel a figyelmet, hogy ezt a megnyugtató eredményt egészen csekély mennyiségű paradicsomszósszal érték el - annyival, amennyit könnyedén el lehet fogyasztani, ha az ember sok paradicsomos ételt eszik.
Figyelmeztetett azonban arra is, hogy a paradicsom csak hatékony kiegészítő - nem helyettesíti a napvédő tejet. Ráadásul a kutatás is kevés ember bevonásával és rövid ideig tartott, tette hozzá, így további vizsgálatok szükségesek annak bizonyítására, hogy a likopén bőrvédő hatású.
Orbán Viktort az Európai Parlamentben kérdezik: "lökdösődés és csihi-puhi lesz"